„Nu ne-am gândit că o să ajungem să cântăm atât de mulți ani, dar nici să ne oprim nu ne-am gândit” – sunt cuvintele auzite la întâlnirea cu membrii grupului RIFF, formația sibiană de muzică rock care, anul acesta, împlinește o jumătate de secol de existență. Acum 50 de ani, spune Florin Grigoraș, fondatorul trupei, a pornit timid în această aventură muzicală, dar cu multă pasiune și cu dorința de a face performanță, mereu reușind să-și alăture muzicieni talentați.
Duminică, 13 septembrie, începând cu ora 19.30, în Piața Habermann din Sibiu, grupul va susține concertul „RIFF 50th Anniversary Show”, două ore de muzică cu piese din toate perioadele de activitate a formației, bazat pe un scenariu urmând cronologia momentelor importante din istoria grupului, cu o scenografie video deosebită. De asemenea, vor fi prezentate, în premieră, melodiile de pe cel de-al 12 –lea album RIFF – „Rătăcit în Paradis”, disc pregătit pentru anul aniversar.
Acum jumătate de secol, la Sibiu începea povestea unui grup muzical pentru care anii au trecut frumos. În cadrul unui interviu acordat Sibiu100%, Florin Grigoraș ne-a destăinuit o parte din istoria trupei care, astăzi, se poate mândri cu 12 discuri editate și peste 3.500 de concerte în țară și în străinătate. „În loc de bun rămas”, „Ana-Maria”, „Cercul vieţii”, „Plouă la Woodstock”, „Mr. Jimi”, „Regele şoselei”, „Povestea lor”, „Nerostitele cuvinte”, „Primii paşi”, „Un joc a fost… ” sunt doar câteva dintre hiturile cântate de RIFF, piese care au încântat generații de iubitorii ai muzicii de calitate.
Cei care alcătuiesc formația sunt: Florin Grigoraș – chitară bas, voce, Mircea Bunea chitară solo, voce, Mihaela Grigoraș – keyboards, voce, Laur Făgădar – tobe. Colaborator permanent este Ilie Lazăr – backing vocal.
Interesant este faptul că, deși membrii formației au studii în cu totul alte domenii, activează de ani într-unul din cele mai importante grupuri ale rock-ului românesc: Florin Grigoraș a absolvit Facultatea de Drept Sibiu, Mircea Bunea este inginer și este în gupul Riff din 1988, Mihaela Grigoraș actriță – fost manager al Teatrului „Gong” – are peste 25 de ani în formație, Laur Făgădar este avocat și cântă cu Riff de șapte ani, iar Ilie Lazăr, de asemenea inginer, vechi colaborator în trupă. Pentru ei, pasiunea, muzica pe care o fac, este foarte importantă.
„În anii ’60, a fost o efervescență culturală și o schimbare importantă în muzica pop. Rock and roll-ul și blues-ul au pătruns în Europa, mai ales în Anglia. Acolo au apărut foarte multe grupuri vocal-instrumentale, dând naștere unui adevărat fenomen mondial: The Beatles, The Rolling Stones, The Kinks, The Small Faces, apoi Jimi Hendrix, Free și multe altele au avut un succes răsunător în întreaga lume. Deși eram închiși aici, în lagărul socialist, totuși, informația a pătruns. Am fost privilegiați pentru că în zonă veneau destul de des pachete din Ooccident, iar în acele pachete, pe lângă cafea, blugi etc erau discuri vinil și reviste: revista „Bravo”, care se ocupa de curentul Beat sau „Salut les copains”, revista franțuzească celebră. Noi, la fel ca și ceilalți interesați de fenomenul muzical, căutam să fim cât mai bine informați. De prin clasa a șasea, împreună cu câțiva colegi de școală, am început să ascultăm seara, după orele de curs, pe magnetofonul din Laboratorul de Biologie, toate hiturile momentului. Normal, pasul următor a fost să învățăm să cântăm la chitară. În acea perioadă găseai tineri care cântau la chitară în parcuri, seara prin cartier sau în excursii… De multe ori, jucam fotbal pe unul din terenurile mai mult sau mai puțin amenajate ale Sibiului, după care rămâneam să cântăm până seara târziu. Vara, ștrandul era unul din locurile noastre de întâlnire și, bineînteles, și de mici recitaluri. Când am intrat la liceu, din gașca de prieteni care cântam la chitară, am hotârât să înființăm o trupă rock. Așa a început povestea. Am cântat sub numele SONIC timp de zece ani”, povestește Florin Grigoraș.
Din formula inițială au făcut parte, alături de Florin Grigoraș, Gabriel Tudor – chitară, Radu Voicu – baterie şi Ninei Popşa – solist vocal. Sub numele SONIC, trupa a realizat și primele înregistrări la Radio și primele apariții la TVR în cadrul emisiunilor Club T. La începuturi, formația era invitată să cânte în liceele din Sibiu sau la serile dansante din oraș, la Clubul „Independența”, unde astăzi este Sala Thalia, Casa de Cultură a Tineretului – unde acum e sediul Forumului German, sau la Sala Elite a Casei de Cultură a Municipiului, de pe strada General Magheru, unde acum este un club sportiv.
De asemena, mai ales după 1975, formația SONIC a efectuat turnee în orașele din Transilvania.
De la Sonic, la RIFF
În anul 1980, trupa a decis să își schimbe numele în RIFF, moment în care pentru formație a început o perioadă lungă de turnee în țară și participări la diferite festivaluri: Gala Pop, Rock & Folk – Craiova, Constelaţii Rock – Rm. Vâlcea, Trofeul TOP ’86 – Bucuresti, Festivalul Rock – Buzău, Galele de Rock de la Costineşti, Rock ’92 Bucureşti, S.O.S. Castelul Hunedoara, Rock um Knuedler Luxemburg 2007, Sommerfest Nurnberg 2007, MANO Festival Marburg 2016 etc.
„De ce ne-am schimbat numele? În ’80, ne-am hotărât să modificăm numele grupului într-unul mai colorat, scurt, cu rezonanță. Riff e un termen muzical, la început se folosea mai mult în jazz, definind o temă muzicală scurtă cântată de obicei la unison. Din multele nume propuse am ales RIFF și așa am rămas. O poantă a fost, la Brașov, în turneul din toamna anului 1980, când cei de la Comitetul de Cultură local, care ne dădea vizele pentru susținerea spectacolelor, ne-au întrebat ce înseamnă RIFF. Vigilenți la influențele străine! Le-am răspuns: Radu, Ion, Florin, Florin. A ținut. Eram atunci un Radu și un Florin, dar restul.. ”, spune Florin Grigoraș.
După 50 de ani de activitate, formația RIFF spune că e „sănătoasă”. „Suntem sănătoși! Da, nu ne-am gândit că o să ajungem să cântăm atât de mulți ani, dar nici să ne oprim nu ne-am gândit vreodată. Încă. Am mers înainte. De când a luat ființă, trupa a desfășurat o activitate continuă și constantă. Turnee lungi, cel mai lung turneu al nostru a fost de 87 de zile, din septembrie până de Crăciun, zi de zi (cu două sau chiar trei concerte pe zi). Am cântat în aproape toate orașele din țară și câțiva ani buni, vara, pe litoral câte 100 de zile pe sezon. După care plecam în turneu… După 1990, lucrurile s-au schibat, modul de organizare al evenimentelor culturale s-a schimbat, turneele sunt mult mai scurte, dar scena ne crează aceleași satisfacții și simțim aceeași placere de a cânta”, explică Florin Grigoraș.
Vorbind cu membrii trupei, amintirile, atât de pe scenă, din timpul concertelor, cât și cele din spatele ei au început să curgă: „Avem multe amintiri minunate. Ce să aleg? … te simți bine când termini un disc bun. Și la „Primii pași” – 1989 și la „Rătăcit în Paradis” 2020 am simți o bucurie deosebită când am primit primul exemplar. Fiecare disc editat ne-a adus sațisfacții deosebite. În timp, muzica înregistrată este cea care te reprezintă și cea care rămâne. Sigur, sunt amintiri din turnee, multe, anumite spectacole îți rămân în minte. De exemplu, o dată, la Bacău, era ziua când s-a născut fiul nostru Paul… Erau atât de mulți spectatori… unii cățărați pe ziduri, alții așezați pe scenă, la picioarele noastre… Toți au cântat în cor cu noi „Mulți ani traiască!” pentru băiatul nostru … Sunt multe întâmplări faine și, normal, le ținem minte pe cele frumoase”, ne destăinuie fondatorul trupei.
De-a lungul timpului, membrii formației au făcut, însă, și compromisuri, au întâmpinat destule probleme sau greutăți: „Multă vreme, toți banii câștigați a trebuit să-i investim în instrumente. Sigur, trebuia să avem chitare de calitate, amplificatoare performante, tobe profesionale. Toate veneau de pe piata neagră la prețuri exorbitante. De exemplu, am dat 42.000 lei pe un player video (produs în Turcia) în 1984. Cumpărai o garsonieră cu acei bani”, adaugă, zâmbind, Grigoraș.
Nerăbdători să revină în fața publicului
RIFF abia așteaptă să revină în fața publicului. În luna februarie a acestui an a fost ultima oară când s-a aflat pe scenă, cântând la aniversarea unui club din Sibiu.
Proiectul „Riff 50th Anniversary” organizat de Asociația CULTURAL Act, cea prin care RIFF își desfășoară activitatea, este o acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu și cuprinde patru evenimente.
Evenimentul principal este concertul aniversar RIFF, duminică, 13 septembrie, de la ora 19.30 în Habermann Markt Sibiu, iar al doilea eveniment este expoziția „Riff 50 ani de rock în imagini – afise și fotografii rare”, organizată în pavilionul de langă șcena de concert. Expoziția este deschisă în zilele de 13 si 14 septembrie, între orele 10 – 18.
Cel de-al treilea eveniment din proiect este spectacolul de teatru muzical pentru copii „Din Copilăria Mea”, spectacol scris de Florin Grigoraș și în care formația RIFF interpretează live muzica piesei. Copiii și părinții sunt așteptați aici, așadar, duminică, 13 septembrie, de la ora 11.
Lansarea oficială a discului „RIFF – Rătăcit în Paradis” este cel de-al patrulea eveniment al proiectului și este programată luni, 14 septembrie, de la ora 13.
Intrarea spectatorilor la toate cele patru evenimente ale proiectului „RIFF 50th Anniversary” este liberă.