De ani buni de zile, în primul weekend al lunii septembrie e lege ca olarii să se întâlnească în centrul orașului. În 5 și 6 septembrie, meșterii olari din toate colțurile țării vor poposi în Piața Mare și Piața Mică, în cadrul unui târg dedicat lor.Atracțiile zilelor vor fi oalele, ulcelele, blidele, cănile, alături de demonstrațiile la roata olarului, atelierele de olărit și muzica tradițională.
Respectând o tradiţie veche de decenii, Sibiul găzduiește Târgul Olarilor, în prima sâmbătă şi în prima duminică din luna septembrie. Cea de-a 54-a ediție a manifestării este organizată de Consiliul Județean Sibiu, Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu şi Complexul Naţional Muzeal ASTRA.
„Olari români, maghiari și sași ne dau întâlnire în Piața Mare și Piața Mică din Sibiu, unde vor etala produse decorative și utilitare specifice acestui meşteşug: oale, ulcele, blide, căni, cahle pentru soba de teracotă, clopoței, instrumente muzicale etc. Pe parcursul celor două zile, din târg nu vor lipsi roata olarului și demonstrațiile oferite de meșteri. De asemenea, vizitatorii, localnici şi turişti, vor putea să-și exerseze îndemânarea în arta olăritului, participând la atelierele inițiate de ceramiști”, spun organizatorii.
Atmosfera specifică târgului va fi întregită de muzică tradițională, prin momentele artistice oferite publicului de grupuri tradiționale instrumentale: sâmbătă, la orele 16 și 19 și duminică, la ora 16.
Pentru siguranța olarilor și a vizitatorilor, perimetrul de desfășurare a Târgului este delimitat cu garduri de protecție, iar mesele olarilor vor fi amplasate la distanța prevăzută de lege. Pentru a evita aglomerația, accesul publicului se va face pe intrări marcate, iar vizitarea va urma un circuit prestabilit de organizatori.
La punctul de Intrare, olarilor și vizitatorilor li se va măsura temperatura cu termometre non-contact și nu se va permite accesul persoanelor simptomatice care prezintă tuse, strănut, rinoree, febră, stare generală modificată, sau accesul celor care au temperatura mai mare de 37,3°C.
„Prin participare, olarii și vizitatorii își asumă responsabilitatea că vor urma îndrumările organizatorilor. Purtarea măștii este obligatorie. Distanțarea socială este obligatorie. Dezinfectarea mâinilor în spațiile special amenajate este obligatorie”, mai spun organizatorii.