Sezonul ambroziei afectează numeroase persoane care sunt alergice la această plantă. În această perioadă, mulți sibieni se plâng de „recoltele” de ambrozie din oraș, care se găsesc fie pe anumite terenuri, fie în curțile oamenilor sau chiar în fața blocurilor. Potrivit specialiștilor, ambrozia este un alergen agresiv care poate produce manifestări astmatice, astfel că pot să apară senzația de sufocare, lipsa de aer, tuse, șuierat în piept cu treziri nocturne.
ACTUALIZARE:
Reprezentanții Primăriei Sibiu au transmis că, în urma verificărilor efectuate de specialiști pe teren, planta de la Bolta Rece nu este ambrozie.
„În ceea ce privește cazul semnalat de dumneavoastră pe un teren privat din zona parcului Sub Arini, o echipă a Serviciului Parcuri și Zone Verzi s-a deplasat în teren pentru a verifica. Planta din fotografiile publicate de dumneavoastră nu este ambrozie, ci solidago, aceasta neavând acțiune alergică, fiind folosită în scop medicinal sau decorativ”, a transmis purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu, Mirela Gligore.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Sibienii care aleargă prin parcul Sub Arini și sunt alergici la ambrozie se arată nemulțumiți de „recolta” care se află în zona Bolta Rece, lângă terenul de workout. „E neplăcut să te apuce alergia când alergi în parc. O recoltă superbă se află în cel mai mare parc din oraș, lângă stadion, în zona de workout”, ne-a transmis un sibian. Alții spun că există ambrozie în fața blocului unde locuiesc sau că vecinii lor țin această plantă în curte.
Cum se manifestă alergia la ambrozie?
Ambrozia a fost declarată de către experții Comisiei Europene o „specie periculoasă pentru sănatate”. Potrivit dr. Corina Porr, medic primar alergologie și imunologie clinică, la persoanele cu alergie la ambrozie, nasul și ochii încep să curgă, au mâncărimi la acest nivel, nasul se înfundă, încât respiră pe gură, au strănut repetat. „Persoanele alergice au o predispoziție crescută de a dezvolta rapid alergie și la Ambrozie. Dar aceasta poate să apară și la cei fără alergii, ca primă manifestare, prin expunere repetată la aceasta. În anii trecuți această plantă era foarte rară în zona Sibiului, dar în prezent s-a înmulțit foarte mult”, spunea dr. Corina Porr, doctor în medicină, într-un interviu acordat pentru Sibiu100%.
Potrivit medicului sibian, diagnosticul cel mai ușor, rapid și neinvaziv pentru a depista alergia la ambrozie constă în efectuarea testului cutanat alergologic care oferă un răspuns în maxim 30 minute, test care se efectuează doar de către medicul alergolog. O altă posibilitate constă în testarea din sânge, însă rezultatul se obține în 10 zile. Cât privește tratamentul la această alergie, este în principal medicamentos, în urma acestuia manifestarile dispărând complet, dacă este urmat pe toată durata de înflorire a acestei buruieni, respectiv din iulie până la sfârșitul lui octombrie. „Din fericire, există și terapie specifică imună care constă în administrarea unui vaccin specific de Ambrozia pe o perioadă de minim 3 ani și maxim 5 ani. Acesta se poate administra pe cale injectabila o dată pe lună sau se poate pune sub limbă zilnic”, mai explica dr. Porr. Pacienții care au alergie la ambrozie nu se vindecă de la sine, doar dacă nu mai au contact cu această buruiană. „Recidiva se produce în fiecare an, când reapare contactul cu aceasta”, mai preciza dr. Corina Porr.
Amenzile pentru cei care nu combat ambrozia s-au majorat din iulie
Potrivit legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia. Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenție și se sancționează cu avertisment. Cei care nu respectă prevederile din avertisment riscă amenzi, care s-au majorat anul acesta, din 18 iulie, prin Legea 129/2020 care modifică legea inițială privind combaterea ambroziei.
Legea 129/2020 prevede sancţionarea cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice pentru nerespectarea regulilor privind combatea ambroziei.
Reporterii Sibiu100% au cerut informații reprezentanților Primăriei Sibiu cu privire la situația ambroziei în Sibiu, dar până la ora publicării acestui articol nu am primit niciun răspuns.