O dezbatere inedită pe tema educației a avut loc, luni seara, în curtea Colegiului Național „Octavian Goga” . Evenimentul „Tratament pentru Educație” a fost organizat de Consiliul Județean al Elevilor și i-a provocat pe participanți, candidați la funcția de primar al Municipiului Sibiu și candidați la Consiliul Local Sibiu, să răspundă la diverse întrebări care au avut ca principal subiect sistemul de învățământ.
„Tratament pentru Educație”, un eveniment în premieră la Sibiu, i-a provocat la dezbatere pe cei care doresc să ajungă la conducerea administrației publice locale. Vocea generatiei Z s-a auzit larg, în curtea CN „Octavian Goga”, prin întrebările pregătite de elevii sibieni candidaților la Primăria și CL al Municipiului Sibiu. Elevii au pregătit șapte întrebări pentru invitații lor, dezbaterea fiind moderată de Smaranda Bălan și Radu Vancu. Dacă asupra unor subiecte s-au pus de acord, în ceea ce privește altele, candidații au avut puncte de vedere diferite, pe care le-au expus celor prezenți la eveniment și celor care i-au ascultat online, evenimentul fiind transmis LIVE pe Facebook.
În primul rând, elevii le-au cerut invitaților să se prezinte și să se definească în trei cuvinte. La eveniment au participat Ancuța Teodor și Radu Szekely, candidați independenți la Consiliul Local Sibiu și candidații la Primăria Sibiu, lipsind doarIoan Axente, candidatul la Primăria Sibiu din partea Partidului Neamul Românesc. Prezenți au fost: Ingrid Sofia Höhr – candidat al Partidului Mișcarea Populară, Lucian Zară – candidat al Blocului Unității Naționale, Cristian Hirsch – candidat al Partidului Verde, Cătălin Stanciu – candidat al Partidului Social Democrat, Adrian Bibu – candidat al Partidului Național Liberal, Raul Andrei Apostoiu – candidat al Alianței USR-PLUS, Lucian Trancă – candidat al Partidului Ecologist Român, Astrid Fodor – candidat al Forumului Democrat al Germanilor din România, Horațiu Marin – candidat al Partidului Alianța Liberalilor și Democraților, Dorin Cioabă – candidat al Partidei Romilor, Alexandru Tomașevschi – candidat al partidului PRO România. Alături de aceștia s-au aflat și alți membri ai partidelor pe care le-au reprezentat.
În al doilea rând, elevii au fost curioși să afle cum va fi începutul de an școlar în contextul pandemiei. Dacă unii candidați au spus că școala ar trebui să înceapă pe 14 septembrie, alții s-au pus de acord asupra faptului că noul an școlar ar trebui amânat până la data de 1 octombrie.
„Copiii trebuie să se întoarcă la școală, trebuie să socializeze, trebuie să învețe împreună. Desigur, sprijiniți de autoritatea publică locală, care să le ofere toate materialele igienico-sanitare necesare, să le asigure normele de distanțare fizică”, a spus candidatul Cătălin Stanciu.
Printre cei care susțin deschiderea școlilor peste o săptămână se află candidatul USR-PLUS, Raul Apostoiu. „Sunt pentru deschiderea școlilor în scenariul verde. Autoritățile au avut 6 luni la dispoziție pentru a asigura condițiile de deshidere”, a spus Apostoiu, care a amintit de platforma lasantă în acest scop de partidul pe care îl reprezintă – scolipregatite.ro.
Horațiu Marin, de la ALDE, în schimb, este de părere că deschiderea noului an școlar ar trebui să fie amânată. Acesta și-a motivat părerea spunând că școlile nu sunt pregătite să primească elevii în condiții de siguranță, dar și că urmează alegerile locale, care se vor desfășura în școli.
La rândul său, actualul primar al Sibiului, Astrid Fodor consideră că școlile ar trebui să fie deschise doar de la 1 octombrie, spunând că „începerea anului școlar este o provocare pentru toate instituțiile statului”. Candidatul PNL, Adrian Bibu, crede că trebuie găsite soluții pe termen lung. „Eu cred că în acest început de an școar trebuie să fie vorba despre o nouă abordare de suflecare a mânecilor. Să devenim lideri responsabili, să ne punem la masă, să găsim soluții. Trebuie să așteptați de la noi să fim lideri. Să luăm alături de noi specialiști și să găsim solutii. Asta trebuie sa ne cereți”, a spus Bibu. Pe de altă parte, Dorin Cioabă, candidatul Partidei Romilor, a propus începerea cursurilor, dar cu un program redus, de 2 ore.
A treia întrebare a avut legătură cu digitalizarea educației. „Cum vedeți concret digitalizarea educației? Ar trebui să ne focalizam pe digatilizare sau pe infrastructură?”, au fost întrebați candidații. Majoritatea au spus că varianta cea mai potrivită ar fi un mix între cele două și au vorbit, totodată, despre importanța pregătirii cadrelor didactice în vederea bunei funcționări a sistemului digital în școlile românești. Alexandru Dumbravă, inspector școlar general și candidat la Consiliul Local din partea PNL, a spus că digitalizarea este importantă și „avem nevoie să ținem pasul cu ceea ce se întâmplă în lume”.
Candidatul Partidului Ecologist Român, Lucian Trancă a spus, în schimb, că pentru partidul pe care îl reprezintă „prioritară ar fi infrastructura și apoi digitalizarea. Trebuie întâi să asigurăm tuturor elevilor participarea la actul de învățământ”.
Candidatul Partidului Verde, Cristian Hirsch crede că avem nevoie de un învățământ mixt. La rândul său, candidatul independent Teodor Ancuța consideră că atât dezvoltarea infrastructurii, cât și digitalizarea sunt obligatorii.
La întrebarea cu numărul 4, candidații au fost întrebați care sunt soluțiile concrete de mobilitate pe care le văd pentru Sibiu. Mulți candidați cred că rețeaua de transport în comun din Sibiu ar fi cea mai bună variantă pentru deplasarea elevilor la școală. Totodată, s-a vorbit despre dezvoltarea zonei meotropolitane Sibiu, precum și despre crearea de piste de biciclete și parcări pentru acestea. În plus, candidatul Lucian Trancă a spus că ar fi de acord ca transportul elevilor să fie gratuit, ca al pensionarilor. Ingrid Höhr, candidatul PMP, a spus că probleme mai mari există în județ. „Cunoaștem cu toții străzile din Sibiu, nu putem lărgi străzile pentru a crea piste speciale pentru autobuze, orașul nostru este micuț. Putem crea niște parcări lângă școli și eu m-aș duce spre transportul copiilor în județ. Acolo există o problemă și trebuie lucrat”.
Totodată, candidatul independent la CL Sibiu a spus că: „Nu cred că este nevoie de o rețea suplimentară de autobuze școlare. Cred că am putea eficientiza parcul auto al Tursib astfel încât să avem o rețea de transport la nivel metropolitan bazată pe hub-uri, să aducem din cartiere mai mici în cartiere mai mari și apoi spre școlile unde învață copiii”.
Candidatul Alexandru Tomașevschi consideră că este nevoie de soluții mai ales pentru transportul la școală al elevilor din învățământul primar. „Sibiul nu este o mare metropola încât să ne imaginam niște mijloace de transport speciale. Transportul în comun este suficient, zic eu, problema mai delicată este pentru elevii din învățământul primar, copiii mai micuți, pentru că este o problemă să circule prin oraș nesupravegheați”, a spus candidatul Pro România.
„Cum putem implica tinerii în administrația publică locală?”, „Cum asigurăm un învățământ incluziv pentru toată lumea”, „De ce nu vin tinerii la vot și ce ar trebui sa facem ca ei să vină la vot? Poate Primaria să recompenseze cumva tinerii care merg la vot?”, sunt ultimele trei întrebări adresată de elevii sibieni candidaților la Primăria Municipiului Sibiu și Consiliul Local.
La finalul evenimentului, Șerban Suciu, președintele Consiliului Județean al Elevilor, le-a mulțumit candidaților pentru prezență „Sunt extrem de recunoscător că ați acceptat această invitație. Să vă urmăresc a fost mai mult decât impresionant. Ați demonstrat că sunteți candidați deschiși și sper din suflet ca educația să fie una dintre prioritățile mandatului următor și să lucrăm mai multe minți pe tema aceasta”, a spus președintele CJE Sibiu.