Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat, miercuri, 9 septembrie, în localitatea Bradu. În urma depistării focarului, specialiștii au pregătit un program de măsuri pentru combaterea acestuia.
Astăzi a avut loc ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor din județul Sibiu, în cadrul acesteia fiind aprobat prin decizia nr. 3/10.09.2020 Programul de măsuri pentru combaterea focarului de Pestă Porcină Africană din localitatea Bradu, orașul Avrig, într-o exploatație non-profesională.
„Diagnosticul a fost confirmat în data de 09.09.2020 și conform programului de măsuri s-au dispus următoarele: ucidere, ecarisare, dezinfecție si se propune instaurarea zonelor de protecție și supraveghere”, transmite Prefectura Sibiu într-un comunicat de presă.
Astfel, va fi inaugurată o zonă de protecție în jurul focarului, de minim 3 km, pe raza localității Bradu. Totodată, va fi instaurată o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km, care include și zona de protecție, pe raza localităților: Mohu, Veștim, Colonia Tălmaciu, Tălmaciu, Turnu Roșu, Sebeșu de Jos, Sebeșu de Sus, Racovița, Mârșa, Avrig, Sacadate, Nucet, Cornățel, Cașolț și Daia.
În aceste zone, instituțiile parte a CLCB cu atribuții în controlul bolii vor aplica măsurile stabilite în legislația comunitară specifică. „Mișcarea animalelor din zona de protecție este restricționată astfel: deplasarea și transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu excepția cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală. Această interdicție nu trebuie aplicată tranzitului porcilor pe șosea sau pe calea ferată dacă tranzitul se face fără descărcare sau oprire; poate fi acordată o derogare în cazul porcilor destinați tăierii, care provin din exteriorul zonei de protecție și se îndreaptă spre un abator situat în zona menționată anterior pentru tăiere imediată”, se mai arată în document.
Nici un animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploatație fără autorizarea autorității veterinare locale.