Astăzi, un nou an școlar, dar „altfel”, a început. Mii de emoții i-au încercat pe elevii sibieni, sub măștile pe care le-au purtat la intrarea în unitățile de învățământ din județ. Pentru ei, revederile cu colegii ori întâlnirea cu educatoarele ori învățătorii au fost diferite. Nu au mai fost tradiționalele îmbrățișări și nici zâmbetele nu au fost etalate ca altădată, ci au existat doar în spatele măștilor de protecție.
Elevii sibieni s-au arătat încântați că au revenit, după aproximativ jumătate de an, în bănci.
„Am emoții. Îmi doream să îmi revăd colegii foarte mult! Mi-a fost dor… Sper să fie un an frumos petrecut împreună. Pentru mine, școala online a fost grea. Am făcut tot ce mi-a stat în putință ca să învăț, să asimilez tot ce ne spuneau profesorii, însă mi-a lipsit interacțiunea de la clasă”, a spus Ana, unul dintre elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, pregătită cu un buchet de flori pentru dirigintele clasei.
Un alt elev, de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”, este de părere că acest an școlar va fi o adevărată provocare: „Sunt obișnuit să interacționez cu colegii foarte mult. Nu știu cum va fi anul acesta… O adevărată prococare. Dar e foarte bine că am revenit la școală! Ne așteaptă un an greu, pe care sperăm să îl ducem la bun sfârșit cu bine!”.
Alexandru Dumbravă, șeful IȘJ Sibiu: „Educația este lumina vieții. Veniți de luați lumină!”
Inspectorul școlar general al IȘJ Sibiu, Alexandru Dumbravă, le-a transmis tuturor un mesaj de încurajare, la început de an școlar.
„La peste 1700 de ani de la momentul în care semnul crucii i-a apărut împăratului Constantin ca semn al victoriei, ne pregătim și noi să răzbim asupra îndoielilor care ne frământă, asupra senzației de neputință pe care, în ultimul an, am exersat-o parcă mai mult decât oricând. Ne adunăm curajul, credința, iubirea de semeni, nădejdea că, asemeni altor momente de cumpănă, și acest moment va fi depășit cu bine. Nu vom fi singuri ci, alături de noi, va fi El, Hristos, cel care, pe cruce, a biruit moartea. Nu suntem singuri ci, în numele educației, ne dăm mâna elevi, părinți, dascăli, autorități, oameni care ne dorim tot ceea ce este mai bun pentru copiii noștri. Dragi părinți și elevi, vă îndemn să pășiți cu curaj și încredere către școli. Primii, pentru a ne aduce comoara voastră cea mai de preț pentru a v-o spori. Ceilalți, pentru a învăța nu doar tainele scrisului, cititului, socotitului sau o mulțime de lucruri interesante, ci și pentru a vă face prieteni, pentru a socializa, pentru a descoperi că, adesea, chiar și în cele mai ciudate timpuri, viața există în jurul nostru și este plină de farmec și frumusețe. Desigur, adesea sunt și primejdii care ne pândesc. Important este să învățăm să le evităm, să respectăm regulile care ne țin în viață, să ne respectăm pe noi și pe cei din jur. Bucurați-vă de experiența întoarcerii la școală, adaptați-vă la vremurile pe care le trăim, învățați și nu uitați să vă și jucați. Vă suntem alături, cel mai adesea, nu doar pentru câteva zile sau ani de școală, ci pentru toată viața, suferind sau bucurându-ne de drumul vostru prin viață. Dragi colegi, în ultimele zile, mai mult decât oricând, ați dat dovada sufletelor voastre pline de iubire și de generozitate. Mai mult decât oricând, ați stat până la ceas târziu în noapte pentru a găti o cale sigură celor ce vor veni la școală. Mai mult decât oricând, ați uitat de familiile de acasă și, în fiecare unitate de învățământ, ați muncit împreună ca niște echipe adevărate, de care sunt mândru. V-ați suflecat mânecile, v-ați adunat curajul și ați făcut, de foarte multe ori, minuni. Satele și orașele României aduc spre noi tot ceea ce are acest neam mai frumos și mai de preț. Copiii neamului nostru. Să îi primim cum putem noi mai bine și să le facem zilele interesante, pline de sevă și de viață. Prin ei reclădim România, prin ei redăm acestui popor demnitatea, libertatea și un loc de cinste printre națiunile Europei. Educația este lumina vieții. Veniți de luați lumină!”, spune Dumbravă.
Structura anului școlar
Primul semestru al anului școlar 2020 – 2021 se va încheia în 29 ianuarie 2021, urmând ca semestrul al doilea să se desfășoare între 8 februarie – 18 iunie 2021.
Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, vacanțele elevilor sunt programate astfel: vacanță intrasemestrială (învățământ preșcolar și primar): 26 octombrie – 1 noiembrie 2020; vacanța de iarnă: 23 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2021; vacanța intersemestrială: 30 ianuarie – 7 februarie 2021); Vacanța de primăvară – Paștele Catolic (2 – 11 aprilie); Paștele Ortodox (30 aprilie – 9 mai); vacanța de vară: 18 iunie 2021 – data din septembrie 2021 la care vor începe cursurile anului școlar 2021-2022.
Prin excepție de la aceste prevederi, pentru clasele terminale din învățământul liceal, anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 4 iunie 2021.
Pentru clasele a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 11 iunie 2021, în timp ce pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică, cu excepția claselor terminale și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri.