7.4 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Radiografia alegerilor locale: Fodor și Cîmpean rămân în funcție, PNL își adjudecă cele mai multe locuri în Consiliul Local și CJ Sibiu, iar USR PLUS câștigă în premieră un primar

Cele mai citite

În conducerea administrației locale și județene, mari schimbări nu au avut loc, în urma alegerilor locale din 27 septembrie. Astrid Fodor și Daniela Cîmpean conduc în continuare Primăria Municipiului Sibiu și Consiliul Județean, dar modificări au survenit în componența Consiliului Local și CJ, unde majoritatea aparține Partidului Național Liberal. În ceea ce privește UAT-urile de pe lângă Sibiu, primarii au rămas, de asemenea, aceiași. În Șelimbăr și Cisnădie, Marius Grecu și Gheorghe Huja se mențin în funcție, la fel întâmplându-se și în nordul județului, unde primarul Mediașului, Gheorghe Roman, a obținut un nou mandat. Legat de prezența la urne, Sibiul a fost codaș, plasându-se în topul ultimelor 10 județe în care alegătorii și-au exprimat dreptul de vot. Prezența la vot a fost de 42,57%, sub media națională – 46,02%.

Consiliul Județean Sibiu păstrează aceeași conducere

Electoratul sibian a decis să îi ofere Danielei Cîmpean un al doilea mandat în funcția de președinte al Consiliului Județean. Aleasă cu 46,89%, adică 72.757 de voturi, conform rezultatelor finale oferite de Biroul Electoral Județean, Daniela Cîmpean va conduce Consiliul Județean pentru încă 4 ani.
„Aș vrea să le mulțumesc sibienilor care au ieșit la vot, deși contextul actual al pandemiei ar fi putut fi un motiv ușor de invocat pentru absenteism. Am fost din nou solidari pentru Sibiu. Opțiunile alegătorilor îmi arată că m-am orientat spre proiecte dorite de întreaga comunitate, care fac diferența. Angajamentul meu ferm rămâne același ca și până acum, și anume: că voi munci doar pentru binele comunității și că voi risca să ridic standardele. Aș vrea să vă mulțumesc tuturor pentru încrederea cu care m-ați susținut în număr atât de mare. (…) De asemenea, îi mulțumesc vicepremierului României pentru neobosita susținere a proiectelor importante pentru județul Sibiu”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Pe locul 2 la președinția CJ s-a clasat candidatul PSD, Bogdan Trif, care a obținut 15,6%, adică 24.218 de voturi, urmat de Gabriel Tischer, de la FDGR, care a reușit să convingă 11,57% din electorat, adică 17.954 de alegători, să-i ofere votul.

Care este componența Consiliului Județean Sibiu

Potrivit BEJ, pentru Consiliul Județean Sibiu, numărul total de voturi valabil exprimate a fost de 153.776. PNL a obținut majoritatea voturilor, respectiv 71.457, și va trimite în CJ 18 consilieri județeni: Marcel-Constantin Luca, Gheorghe Sterp Vingărzan, Gheorghe Silvian Sorici, Vlad-Alexandru Vasiu, Marcela-Maria Răulea, Aurel Tiriba, Florin-Adrian Popa, Mihai Mircea, Otilia Man, Ovidiu-Nicolae Spătari, Alexandru-Ștefan Boboia, Maria-Simona Sima, Adrian Aldea, Ilie Troancă, Nicolae Cernea, Mircea-Nicolae Frățilă, Grigore Popescu și Maria-Valeria Isaicu.
PSD a obținut 21.372 voturi și va fi reprezentat de cinci consilieri județeni: Bogdan Gheorghe Trif, Daniel-Ioan Cermonea, Laura-Ionela Barac, Pavel Bichicean și Dana-Maria Morăraș.
De asemenea, FDGR s-a ales cu 5 mandate, în urma celor 19.903 voturi obținute: Gabriel Tischer, Christine Manta-Klemens, Paul-Jurgen Porr, Friedrich Gunesch și Beatrice Ungar.
Totodată, Alianța USR PLUS a fost votată de 15.573 sibieni, câștigând patru locuri în CJ Sibiu: Claudiu Mureșan, Ruxandra Cibu Deaconu, Adrian Echert și Anca Malaiu.

Astrid Fodor rămâne primarul Sibiului

Și conducerea Primăriei Municipiului Sibiu rămâne neschimbată, după ce Astrid Fodor a obținut cel mai mare procentaj, peste 43%. „Primele mulțumiri aș vrea să le adresez sibienilor, care au înțeles că împreună avem cele mai bune șanse pentru a duce la bun sfârșit proiectele pe care le-am propus în această campanie precum și cele care deja sunt în curs de derulare. Vă mulțumesc pentru sprijin și vă asigur că vom depune toate eforturile pentru a ne atinge ținta. Apoi, aș vrea să mulțumesc echipei FDGR, care s-a mobilizat în jurul acestor proiecte și idei de dezvoltare, sunt convinsă că rezultatele nu vor întârzia să apară. Felicit ceilalți contracandidați, sunt idei bune în programele lor electorale și asigur toate forțele politice locale că suntem deschiși la orice colaborare ce pune Sibiul și sibienii pe primul loc. Urmează patru ani dificili, criză economică ne da târcoale, bugetul orașului va trebui administrat cu chibzuință, însă sunt convinsă că vom reuși împreună să ducem la bun sfârșit toate proiectele pe care ni le-am propus și asumat”, a spus Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Principalul competitor al acesteia, Adrian Bibu, chiar dacă s-a clasat pe locul 2, a obținut cel mai bun scor electoral al PNL Sibiu la alegerile locale din ultimii 20 de ani, fiind votat de peste 31% din sibieni. La polul opus, cele mai puține voturi au fost obținute de Dorin Cioabă, candidatul Partida Romilor Pro Europa, care a convins doar 80 de alegători să-i acorde votul.
În ceea ce privește componența Consiliului Local Sibiu, PNL a obținut și aici majoritate, câștigând nouă locuri: Adrian-Cosmin Bibu, Tiberiu Cornel Drăgan, Alexandru Petru Dumbravă, Corina-Simona Dăncilă, Mircea Vicențiu Săceleanu, Ciprian Gheorghe Fulea, Monica Adriana Munteanu, Adrian Casian Vlașcu și Răzvan Codruț Pop.
FDGR are opt consilieri locali: Corina Bokor, Zeno-Karl Pinter, Helmut Lerner, Bianke-Marion Grecu, Paul-Constantin Mezei, Wolfgang-Alexander Guib, Paul Kuttesch și Sara Konnerth.
USR PLUS a câștigat patru locuri: Diana Mureșan, Raul Andrei Apostoiu, Ionuț Ghișe și Laurențiu Teodoru.
PSD are doi consilieri locali: Cătălin Dorian Nicolae Stanciu și Alexandru Popa.

Situația pe județ: câte mandate au obținut partidele

Pentru funcția de primar, numărul voturilor valabil exprimate a fost de 158.273 și s-au obținut 64 mandate, precizează BEJ. PNL Sibiu a câștigat cele mai multe primării din județul Sibiu, 43 la număr, cu 9 mai multe decât cele pe care le conduceau liberalii până la alegerile din 27 septembrie. Partidul Social Democrat a obținut 15 mandate, Partidul Mișcarea Populară 2 mandate, Partidul Ecologist Român 1 mandat, Forumul Democrat al Germanilor din România 1 mandat, iar candidatul independent Ioan Florin Barbu a câștigat Primăria Apoldu de Jos. De asemenea, pentru prima dată de când participă la alegerile locale, Alianța USR PLUS a obținut un mandat de primar, în Micăsasa. Este vorba despre Timotei Păcurar, acesta fiind cel mai tânăr primar ales în funcție, în județul Sibiu.
Pentru funcțiile de consilier local din întregul județ, numărul voturilor valabil exprimate a fost de 156.282, fiind obținute în total 800 de mandate, după cum urmează: PNL – 371 mandate; PSD – 193 mandate; PMP – 76 mandate; Alianța USR PLUS – 61 mandate; Partidul ALDE – 21 mandate; Partidul Pro România – 20 mandate; Forumul Democrat al Germanilor din România – 13 mandate; Partidul Ecologist Român – 12 mandate; Partidul Verde – 10 mandate; Alianța pentru Unirea Românilor – 4 mandate; Uniunea Democrată a Maghiarilor din România – 4 mandate; Partidul Neamul Românesc – 4 mandate; Blocul România Mare – 2 mandate; Partidul Oamenilor Liberi – 1 mandat; Asociația Partida Romilor Pro Europa – 1 mandat; candidați independenți – 7 mandate.

Conducere neschimbată și la vecinii Sibiului

Localitățile învecinate ale Sibiului au rămas și ele cu aceeași conducere. În Cisnădie, primar a rămas Gheorghe Huja. Acesta se află la cel de-al treilea mandat.
„Vă mulțumesc pentru încredere și apreciez că ați făcut diferența între rezultate palpabile și demagogie. Cisnădia a înregistrat o dezvoltare extraordinară în ultimii ani și vă asigur că vom continua pe același drum. Îi asigur pe toți locuitorii că mă preocupă toate problemele comunității, iar la finalul acestui mandat vom reuși să contabilizăm multe alte investiții”, a fost mesajul lui Huja, candidat din partea PNL. În Cartierul Arhitecților, învingătoare a fost Rodica Velțan, din partea USR Sibiu.
Și în Șelimbăr lucrurile au rămas neschimbate. Marius Grecu continuă în funcția de primar al comunei: „Dragi șelimbăreni, mohani, bungărzeni și veștemeni, țin să vă mulțumesc pentru că mi-ați acordat votul pentru un nou mandat. Mulțumesc echipei. Doamne ajută!”.

Mediaș continuă cu Roman

De asemenea, primarul în exercițiu al Mediașului, Gheorghe Roman, a mai câștigat un mandat de edil șef al municipiului de pe Târnava Mare. Potrivit numărătorii paralele efectuate de filiala locală a Partidului Național Liberal, Gheorghe Roman a obținut un procent de 73,64% din voturile exprimate. De asemenea, liberalii au obținut la Consiliul Local peste 61% din voturi. Acest lucru înseamnă că PNL Mediaș are majoritate absolută în Consiliul Local, obținând 16 mandate de consilieri locali. Alte trei mandate a obținut Partidul Social Democrat, iar USR PLUS Mediaș va avea doi consilieri în legislatura 2020-2024.
„Dragi medieșeni, vă mulțumesc tuturor celor care ați participat la vot. În mod special, vă mulțumesc celor care ați votat masiv pentru continuitate. Rezultatul obținut îmi confirmă că aveți încredere în mine și în echipa mea. Consider că acest rezultat mă îndreptățește să solicit conducerii partidului ca Mediașul și zona de nord a județului Sibiu să primească un loc eligibil pe listele candidaților la alegerile pentru Parlamentul României (Camera Deputaților sau Senat). Vă asigur că voi face tot ce pot pentru ca proiectele începute să fie duse la bun sfârșit. Voi fi în continuare primarul care va avea un dialog constant cu dumneavoastră. Închei prin a le mulțumi atât colegilor mei din administrația locală, cât si celor din PNL Mediaș și tuturor susținătorilor mei”, a fost mesajul transmis de primarul reales al Mediașului în conferința de presă.

Doi primari din județul Sibiu, fără concurență

Doi primari din județul Sibiu au avut 100% din voturile valabil exprimate, la alegerile locale. Acest lucru a fost posibil pentru că nu au avut contracandidați. Este vorba despre Niculae Dancu, primarul comunei Păuca, și despre Emil Urian, primarul comunei Șeica Mică. Aceștia ne-au mărturisit, așadar, că nu au avut emoții în 27 septembrie, fiind cert că ei vor câștiga mandatul, dar că prezența mare la vot a localnicilor îi responsabilizează să meargă mai departe și să dezvolte proiecte frumoase pentru comunele pe care le reprezintă.
Niculae Dancu este cel mai longeviv primar din județul Sibiu. În 1992 a câștigat primul mandat la cârma Primăriei comunei Păuca, iar de atunci și până în prezent de patru ori nu a avut contracandidat la alegerile locale. „E a patra oară când candidez singur. În 1992 am fost doi candidați, în ’96 singur, în 2000 și 2004 patru, în 2008 singur, în 2012 doi, iar în 2016 și 2020 singur. Din opt mandate, de patru ori nu am avut contracandidat. Cred că sunt unic în țară”, a spus Niculae Dancu.
Întrebat de Sibiu100% de ce crede că nimeni nu vrea să mai ducă această luptă pentru Primărie, Dancu a adăugat: „Ei, nu pentru că aș fi cel mai deștept, cel mai frumos, șarmant. Cred că poate sunt mai muncitor decât alții, mai dedicat muncii administrative decât alții. Poate și perseverența mea în atingerea unor obiective, în realizarea unor proiecte au dus la dezarmarea unor posibili candidați. Mă gândesc… Dacă pot să nu fiu modest, poate e o recunoaștere a valorii. Dacă ai un pic de rațiune, înainte de a intra într-o competiție, ar trebui să te autoevaluezi. Dacă nu vei face mai mult decât cel în funcție, nu ai nicio șansă să câștigi”. Potrivit acestuia, prezența la vot în comuna Păuca a fost de aproximativ 75%, fără a lua în considerare cei aproape 300 de sași plecați peste hotare.
Primarul comunei Șeica Mică, Emil Urian, nu a avut nici el contracandidat la alegerile locale din 27 septembrie. Acesta se află la cel de-al cincilea mandat de primar. „Probabil, dacă nu s-au înscris, nu au avut curaj. Eu nu le-am zis nimic! La alegerile din 2016 am fost doi candidați. La alte alegeri eram câte patru-cinci”, a spus Emil Urian. Prezența la vot în comuna Șeica Mică a fost de 48.72%.

Primarul ales din Șeica Mare, amendat cu 1.400 de lei

Ziua votului nu a fost lipsit de incidente. Unul dintre cele mai importante se referă la Nicolae Șușa, primarul din Șeica Mare, care a fost amendat chiar în 27 septembrie cu 1.400 de lei. Acesta a fost filmat în timp ce i-ar fi învățat pe oameni pe ce să pună ștampila. În urma verificărilor efectuate de polițiști, faptele au fost confirmate, iar primarul a fost amendat cu 1.400 lei. În ciuda incidentului, Nicolae Șușa a câștigat un nou mandat la cârma Primăriei Șeica Mare.
Alte incidente în ziua votului s-au referit la faptul că o societate comercială din Roșia a oferit spre vânzare alcool, aceasta fiind amendată cu 3.000 de lei, precum și la faptul că la o secție din Agnita patru persoane au introdus câte patru buletine de vot, în urna pentru alegerea primarului.
Redactori: Andra Marinescu/Ana-Maria Mătușoiu

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Apă-canal aniversează 130 de ani de distribuție centralizată

Apă Canal Sibiu celebrează, în aceste zile, 130 de ani de distribuție centralizată a apei, iar cu acest prilej...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect