Activiștii de mediu din Fridays for Future Sibiu au continuat ceea ce au început săptămâna trecută. În același stil, adică cu o manifestare artistică, câțiva dintre aceștia au mers în Parcul Sub Arini, alături de dorința de a avea un viitor mai bun pe această planetă. Cu bucăți de cretă, pensule și vopsea, aceștia s-au împărțit în două grupuri, fiecare scriind anumite fapte reale, teme precum viitorul Green Deal al Uniunii Europene, care ar trebui să fie mai ambițios, prezența oamenilor indigeni și rolul lor în protejarea vieții planetei sau deșertificarea României.
Vineri, mai întâi, s-au zis, cât mai tare posibil, cauzele pentru care luptă, anumite teme de interes, cum ar fi oprirea defrișărilor ilegale, educarea despre climă, tranziția economică justă, dar și teme internaționale, cum ar fi COP25 și nedreptățile de acolo, sau despre o autostradă din Germania care, pentru a fi construită, ar trebui să se defrișeze o întreagă pădure. După acest fapt, s-au apucat să se manifesteze artistic pașnic.
De altfel, s-a desenat pe tălpile pantofilor cu dorința de a lăsa urme și mesajul: “Nu ne călcați viitorul”, ceea ce reprezintă un semnal de alarmă tras tuturor pentru a înțelege faptul că acțiunile pot avea urmări crunte și că trebuie să ne gândim și la viitor, nu doar la prezent. S-au scris și multe citate motivaționale, hashtag-uri de tot felul, cum ar fi #stopdatteln4 sau #sosamazonia, toate atrăgând privirile trecătorilor de toate vârstele.
„Trecătorii se uitau, admirau, dar doreau să se și implice în acțiunea tinerilor din Fridays for Future. S-au oprit, au vorbit cu aceștia, i-au întrebat despre ce manifestează, unii din ei luând o bucată de cretă și începând să deseneze cât mai multe. S-au oprit pentru a face poze, a-i privi și a le mulțumi pentru faptul că luptă pentru cel mai de preț lucru: viitorul lor. Copiii citeau ce era scris pe jos, alături de părinții acestora, cerând mai multe detalii și dorind să știe și cum ar putea ajuta cauza acestora. Apoi, au început să se picteze pe față, să își deseneze palmele, orice pentru a reprezenta faptul că și arta este o parte din activism, creând și ideea de trib indigen, lucru pentru care aceștia militează pentru a fi salvați. Au folosit tempera, au desenat curcubeie, globuri pământești, flori, au pus o grămadă de culori pe fața lor, totul pentru a se face vizibili. Nu în ultimul rând, au făcut poze de grup, în care să se vadă puterea acestora și cât de puternică poate fi vocea a câtorva tineri, dornici să ia acțiune și să lupte pentru apărarea mediului și oprirea crizei climatice. Ar trebui luat un exemplu de la aceștia, iar societatea să realizeze că, și cu un număr mic de oameni, care au același obiectiv, aceeași gândire sau aceleași concepte, poți aduce binele planetei și poți schimba ceva în bine; acesta fiind obiectivul lor: să aibă o planetă locuibilă în viitor, fără criză climatică”, transmit organizatorii.