Consumatorii datornici vor putea să își vândă singuri bunurile luate în leasing, potrivit unei prevederi cuprinse într-un proiect care a primit votul final în Camera Deputaților. Anterior, o lege similară fusese respinsă de Curtea Constituțională. Inițiatorul a modificat proiectul și l-a depus din nou în Parlament, scrie Digi 24.
Astfel, contractele de leasing nu vor mai fi titluri executorii. Perioada în care un operator de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii creşte la trei luni, potrivit votului deputaților. Conform legii, transferul dreptului de proprietate asupra bunului luat în leasing va avea loc la data încasării integrale a sumelor datorate.
Când bunul e restituit la termenul din contract, eventualele despăgubiri nu vor putea cuprinde decât diferența dintre totalul sumelor datorate conform contractului diminuată cu valoarea obținută prin valorificare exclusiv TVA sau, după caz, cu valoarea stabilită printr-un raport de evaluare a bunului emis de un evaluator autorizat, explică avocatnet.ro. Propunerea mai cuprinde și un drept prioritar la cumpărarea bunului, valabil 30 de zile de la data predării pentru locatar/utilizator sau o altă persoană propusă de acesta.