Inteligența artificială poate fi folosită pentru detectarea infecțiilor asimptomatice Covid-19, prin tuse înregistrată pe telefon, arată un studiu al cercetătorilor americani.
Un grup de cercetători de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au descoperit că persoanele infectate cu noul coronavirus, dar care sunt asimptomatice, ar putea tuși diferit de persoanele sănătoase. Diferențele nu sunt perceptibile în mod normal, dar pot totuși să ajute la identificarea asimptomaticilor, în afara testării, iar astfel să contribuie la prevenirea răspândirii virusului. Cum? Cu ajutorul inteligenței artificiale, potrivit cercetătorilor citați pe portalul MIT.edu și citați de Edupedu.ro.
Modelul folosește înregistrări ale tusei, transmise voluntar de diverse persoane prin intermediul browserelor, pe telefon mobil sau laptop.
„Cercetătorii au instruit modelul respectiv cu ajutorul a zeci de mii de mostre de tuse, dar și de cuvinte vorbite. Când i-au livrat noi înregistrări, el a identificat tusea persoanelor confirmate cu Covid-19 cu o acuratețe de 98,5%. Acuratețea pentru asimptomatici (persoane care fuseseră testate pozitiv, dar nu aveau simptome) a fost de 100%”, scrie Edupedu.ro.
Potrivit sursei citate, echipa lucrează acum la incorporarea modelului respectiv într-o aplicație care, dacă va fi aprobată de autorități și adoptată la o scară largă, ar putea fi un instrument neinvaziv, gratuit și la îndemână pentru a identifica persoanele infectate, dar asimptomatice: utilizatorul s-ar putea loga, ar tuși în telefon și ar primi instantaneu informații dacă sunt posibil infectați.