-0.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

O învățătoare de la Școala Gimnazială „Regina Maria” și-a convins elevii să intre, de acasă, în pantofii de „Suntem la școală”

Cele mai citite

 
La Școala Gimnazială „Regina Maria” din Sibiu este o învățătoare despre care părinții elevilor spun că „dacă am putea-o clona, ne-ar fi mult mai ușor în această perioadă”. Implicată, devotată actului didactic și inventivă, după cum este caracterizată de colegi și de părinții copiilor pe care îi îndrumă, Corina Mohanu vine zilnic în sala de clasă pentru a le preda elevilor săi. În plus, și-a convins discipolii să îmbrace uniforma școlară, chiar și acasă, pentru ca ei să se simtă ca în bănci.
Corina Mohanu este în învățământ de aproximativ 20 de ani, iar de nouă o găsim la catedra Școlii Gimnaziale „Regina Maria” din Sibiu. În prezent, predă la clasa a treia celor 34 de elevi nerăbdători să o revadă și să o întâmpine cu mesaje frumoase așezate în felicitări, așa cum obișnuiau să o surprindă când școala nu se mutase în mediul virtual.
Învățătoarea este apreciată de părinți, mai ales că în ultima vreme și-a convins elevii să intre în pantofii de „Suntem la școală”.
„Această idee e foarte binevenită din punctul meu de vedere, pentru că i-a ajutat psihic pe elevi să intre în pantofii de „Suntem la școală”. Adică ei știu clar că atunci când se trezesc dimineața se așază la birou și e ca și când intră pe o ușă imaginară a clasei. Efectiv, e o schimbare în atitudine. Dacă fiica mea e somnoroasă, după ce apucă să se îmbrace cu uniforma și se așază la calculator, e ca în clasă, ca și cum s-ar fi teleportat. Se simte diferența. Doamna învățătoare a ținut foarte mult la acest lucru pentru a-i face pe copii să nu se simtă acasă, ci să se simtă la școalăv, spune Patricia Corcoveanu, mămica unei fetițe din clasa învățătoarei de la „Regina Maria”.
Aceasta spune că ideea a fost primită cu bucurie și de către fiica sa, care vede acum uniforma școlară din fața calculatorului ca pe o obișnuință. Cu toate acestea, fetiței îi lipsesc povețele învățătoarei sale, chicotelile cu colegii de clasă și interacțiunea cu aceștia.
„Suntem într-un moment în care nimeni nu-și dorește să fie niciodată, dar cred că partea de socializare este foarte importantă pentru copii. Le lipsește să se vadă față în față. Doar că ei au un dascăl ce reușește să facă orele în așa fel încât să fie plăcute pentru copii. De exemplu, într-o oră de curs, fac 30 de minute sincron, adică se văd toți online, după care următoarele 15 minute din oră lucrează separat, pentru a-i și proteja, să nu stea numai cu ochii în ecran. (…) Au niște jocuri de aleargă prin cameră, au provocări încât au și acea oră de agitație între ei. Chiar dacă e doamna acolo, ei se și distrează în acele momente. Sunt clipe care le lipsesc, în mod normal. Dar doamna învățătoare  încearcă să găsească niște soluții inedite. Dacă am putea-o clona, ne-ar fi mult mai ușor în această perioadă. E tristă situația, pentru că își doresc cu toții să se vadă, că aveau timpul lor, jocurile lor față în față”, mai spune Patricia Corcoveanu.
Acasă, în uniforma școlară: „Să simtă că sunt elevi!
Învățătoarea Corina Mohanu predă la clasa a treia și ne mărturisește că toți cei 34 de elevi ai săi își doresc enorm să se întoarcă în clase. „La fel și noi, cadrele didactice. Ne desfășurăm activitatea, în cea mai mare parte, în sala de clasă. Suntem niște norocoși că școala noastră a reușit să doteze toate sălile de clasă cu toată aparatura necesară desfășurării activităților online. Toate sălile de clasă au calculatoare, camere proiectate pe tablă, microfoane. Deci se poate face predare online foarte ușor și foarte bine, dar nu este la fel ca atunci când copilașii ar fi în bănci”, spune Corina Mohanu.
Ideea de a-și convinge elevii să îmbrace uniforma de școală chiar și acasă, în fața calculatoarelor, are la bază responsabilizarea acestora.
„Ne-am gândit că așa îi motivăm mai mult. Au alte responsabilități când poartă uniformă, sunt mândri că sunt elevi ai acestei școli. Copiii se simt, astfel, elevi. În prima parte a pandemiei i-am lăsat să poarte ce ținute doreau și să știți că se simțeau mai mult ca acasă. Atunci, am ajuns la concluzia că e mai bine să poarte ținuta de școală, să simtă că sunt elevi, au alte atribuții decât atunci când stau acasă în pijamale.  Mie îmi place să îi văd pe copii purtând uniforma. Acest lucru le dă un alt aer”, spune învățătoarea Corina Mohanu.
Aceasta vede școala online drept o adaptare a nevoilor actuale. Ne destăinuie că nu e pe placul ei acest scenariu, că ar fi preferat să fie în clasă alături de elevii săi, dar că trebuie să se adapteze situației, pentru ca mai târziu să revină sănătoși cu toții la normalitate.
Ce îi lipsește cel mai mult? „Îmbrățișările. Nu lipseau în nicio zi! Copiii obișnuiau să îmi facă tot felul de atenții, constând în hârtiuțe cu mesajele lor, felicitări. Acum, nu mai pot face asta. Nu mai putem să împărtățim lucruri de felul acesta. Da, îmi e dor de ei. Nu i-am mai văzut față în față de dinainte de vacanța de toamnă”, spune Corina Mohanu.
Directorul Școlii: „Mi se pare o idee foarte bună! Copilul are sentimentul de apartenență
Despre inițiativa învățătoarei Corina Mohanu are cuvinte de laudă și directorul Școlii Gimnaziale „Regina Maria” din Sibiu, Ana Bersan.
„Mi se pare o idee foarte bună! E un lucru pozitiv! Ar fi ciudat să te trezești dimineața și să rămâi în pijamale și la orele de curs! Astfel, îmbrăcând uniforma, copilul se responsabilizează, conștientizează actul didactic, are sentimentul de apartenență”, spune Ana Bersan.
Potrivit acestei, toate învățătoarele de la „Regina Maria” aleg să predea din sălile de clasă.
„Încearcă să transmită emoția direct din sala de clasă, locul unde se întâlneau cu elevii. Eu le-am dat libertatea să desfășoare orele așa cum doresc, de acasă sau de la școală. Am dotat sălile de clasă cu toată aparatura necesară și sunt cadre didactice care vin în școală și predau”, conchide Ana Bersan.
 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect