Timp de câteva zile consecutive, Sibiul a fost fruntaș în topul județelor cu cea mai mare rată de infectare COVID din România. Joi, deși județul a depășit 7.4 la mia de locuitori, autoritățile nu au impus carantina zonală. Municipiul a trecut de 11/ mia de locuitori, dar nici aici nu au fost luate măsuri suplimentare, cu toate că sibienii se așteptau la restricții drastice de mai bine de o săptămână. Miercuri seară, Gabriel Budescu, directorul Direcției de Sănătate Publică, a precizat că decizia stă pe masa Institutului Național de Sănătate Publică, care trebuie să avizeze propunerile de carantină transmise de instituția pe care o conduce.
„Luăm în calcul acest lucru (nr. carantinarea municipiului Sibiu). Specialiștii în sănătate publică vor găsi cele mai bune metode pentru a preîntâmpina această evoluție culminantă de la Sibiu. Carantinarea este una dintre opțiuni, numai că nu o vom lua noi, aici. Propunerile sunt de ordin absolut tehnic și le face DSP-ul. Direcția de Sănătate Publică a făcut o analiză de risc pentru anumite localități din județul Sibiu și a trimis-o la centrul național de sănătate publică pentru a primi un aviz. În momentul când vom primi acesl aviz, sigur că da, vom trece la aplicarea acelor măsuri”, a spus, în cadrul unei ședințe a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, directorul DSP.
Prin această analiză de risc se propune carantinarea municipiului Sibiu, a satului Șelimbăr, precum și a orașelor Cisnădie și Tălmaciu. O decizie în acest sens va fi luată vineri, în prezența secretarului de stat Raed Arafat, după cum au transmis reprezentanții Prefecturii Sibiu.
Revine declarația pe propria răspundere. Ce propuneri a făcut DSP
Propunerile pe care Direcția de Sănătate Publică le-a transmis Institutului Național de Statistică spre avizare fac referire la interzicerea intrării/ieșirii din zona de carantină cu excepția anumitor situații, printre care: transportul de marfă indiferent de natura acesteia și persoanele care nu locuiesc în zona de carantină, dar desfășoară activități economice și în alte domenii, printre care al apărării, ordinii publice și securității naționale; persoanele care locuiesc în zona de carantină și își desfășoară activitatea profesională în afara acestei zone; deplasarea din alte motive justificate cum ar fi: decesul unui membru de familie; deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, urgențe medicale.
De asemenea, se propune interzicerea circulației tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 05:00-23:00, cu următoarele excepții: deplasare în interes profesional inclusiv între locuință, gospodărie și locul unde se desfășoară activitatea profesională și înapoi; deplasarea pentru asigurarea de bunuri; deplasarea pentru asistență medicală; deplasări scurte în apropierea locuinței/gospodăriei legate de o activitate fizică individuală a persoanelor, cât și pentru nevoile animalelor de companie domestice; deplasarea pentru participarea la activitățile cultelor religioase; deplasarea în scopul donării de sânge; deplasarea în scop umanitar sau de volunariat; deplasarea pentru activități agricole și pentru alte motive justificate.
Totodată, numărul persoanelor din incinta magazinelor și a centrelor comerciale de tip mall va fi limitat la 30% din capacitate, cu respectarea normelor de distanțare fizică.
În ceea ce privește programul de lucru cu publicul al magazinelor, acesta va fi redus. Autoritățile au propus ca la ora 20 operatorii economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare și nealimentare să își încheie activitatea, excepție făcând farmaciile și benzinăriile care au program non-stop.
Dacă propunerile DSP vor fi avizate de INSP, va fi permită oficierea slujbelor religioase doar în exteriorul clădirilor, cu excepția celor la care participă doar personalul bisericesc, iar oficierea slujbelor de înmormântare va fi permisă doar în exteriorul clădirilor și cu participarea a maximum 20 de persoane. Oficializarea stării civile va putea fi posibilă în prezența a maximum 20 de persoane în exteriorul clădirilor și, respectiv, opt persoane în interiorul clădirilor.
De altfel, este propusă interzicerea organizării de evenimente și/sau activități private pentru copii în spațiile închise, cum ar fi evenimente aniversare, sau în locuri de joacă; De asemenea, vor fi interzise adunările publice, precum și organizarea de activități și competiții sportive individuale sau colective care se desfășoară în spații închise sau deschise, cu excepția celor profesioniste organizate de federații de profil.
Ce măsuri au intrat în vigoare în orașele carantinate din România
Importante orașe din România au intrat, până acum, în carantină. De exemplu, Baia Mare a fost carantinată după ce a ajuns la o rată de infectare COVID de 6.47 la mia de locuitori. Aici, principalele măsuri fac referire la interzicerea circulației în spații publice a persoanelor, cu mici excepții, iar botezurile, cununiile și înmormântările pot fi oficiate în biserici în prezența a maximum 16 persoane. În plus, organizarea evenimentelor private în spații deschise și închise ori locuri de joacă este strict interzisă, iar restaurantele, cafenelele, inclusiv terasele, nu funcționează.
În Baia Mare, sunt interzise jocurile de noroc, activitatea cu publicul a saloanelor de înfrumusețare, coafură, frizerii, tatuaj, masaj, bronzat, activitatea cu publicul a hotelurilor, cu excepția cazării persoanelor care efectuează deplasări în interes profesional. Aici, numărul de persoane în magazine este limitat la maximum 30% din capacitate, iar în cele două zile de weekend centrele comerciale și-au suspendat activitatea petnru 14 zile, cu excepția celor care comercializează alimente, a farmaciilor, curățătoriilor ori magazinelor cu hrană pentru animalele de companie.
Un alt oraș important din România care a intrat în carantină este Slobozia, care a atins joi, 12 noiembrie, o rată de infectare COVID de 7,46 la mia de locuitori.
Printre orașele care au mai intrat în carantină, până acum, se mai numără Zalău și Gherla. Și aici, oamenii ies din casă doar pe bază de declarație pe proprie răspundere, ca în perioada stării de urgență.
Andra Marinescu
Ana-Maria Mătușoiu