Președintele Klaus Iohannis a spus, în cadrul unei conferințe de presă, că nu intenționează să instituie carantină națională după alegerile din 6 decembrie. Totodată, șeful statului a ținut să precizeze că, începând cu 20 noiembrie, la nivel național se observă o tendință de scădere a evoluției infecțiilor cu SARS CoV-2.
Klaus Iohannis a prezentat o analiză a a evoluției epidemiologice din localitățile carantinate, arătând că se observă o tendință de scădere a infecțiilor cu Covid-19.
„Datele furnizate relevă în primul rând că, începând cu 20 noiembrie, la nivel național se observă o tendință de scădere a evoluției infecțiilor cu SARS CoV-2. Acest lucru se reflectă atât în numărul de cazuri săptămânale, cât și în media zilnică a numărului de cazuri și a ratei de pozitivare a probelor”, a spus șeful statului.
El a precizat că România nu a învins virusul, însă rezultatele ultimelor zile ne oferă motive de optimism.
„Sunt date concrete care arată dovedesc că măsurile luate de autorități au fost corecte și că populația a respectat aceste măsuri, ceea ce ne oferă motive de optimism. Este doar un început. Nu am învins virusul, măsurile rămân în vigoare. Sănătatea românilor este pe primul loc și orice relaxare prematură periclitează rezultatele obținute”, a precizat Iohannis.
Acesta a ținut să precizeze că nu intenționează să promoveze institutuirea unei carantine națională după alegerile parlamentare din 6 decembrie.
„Nu există nicio intenție, eu nu intenționez să promovez instituirea unei carantine la nivel național, un așa numit „lockdown” după alegerile parlamentare din 6 decembrie”, a spus președintele.
Acesta a vorbit și despre celebrarea Zilei Naționale a României, pe 1 decembrie, specificând că, în acest an, nu vor mai exista parade militare, ci ceremonii restrânse.
„În acest an vom onora curajul și sacrificiile înaintașilor noștri făcând noi înșine sacrificiul de a renunța la bucuria participării împreună la manifestările publice tradiționale. Însă, cu siguranță vom fi împreună în spirit, ca o națiune puternică, mereu unită și solidară atunci când în joc este chiar salvarea țării noastre. Din acest motiv, am decis ca ceremonia care avea loc în fiecare an la Arcul de Triumf să fie una extrem de restrânsă, la care sunt invitați ambasadori străini, medici și personal medical. Va fi, așadar, o ceremonie scurtă, fără paradă militară și, din păcate, fără participarea publicului larg”, a spus președintele.