Cele trei servicii externalizate ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu vor fi scoase la licitaţie. Pentru Serviciul de Preparare şi Distribuire Hrană reprezentanţii spitalului sunt în faza de pregătire a documentaţiei, în ceea ce priveşte paza, aceasta va fi publicată săptămâna aceasta în sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP), iar curăţenia a fost deja publicată. Managerul celui mai mare spital din judeţ, proaspăt venit la cârma instituţiei sanitare, a decis să scoată la licitaţie serviciile externalizate. Spune că nu funcţionau tocmai legal. În ceea ce priveşte masa bolnavilor, acesta spune că îşi doreşte să le ofere bolnavilor rezervă proprie şi mâncare de la catering, în cutie, pe care bolnavul s-o primească la pat. ,,Voi fi mulţumit de calitatea actului medical atunci când fiecare bolnav va avea parte de rezerva proprie şi mâncare de la catering. Am descoperit că pentru aceste servicii externalizate se merge pe acte adiţionale, de aceea am decis să le scoatem la licitaţie’’, a spus managerul Adrian ªanta. Cateringul este doar un vis, în condiţiile în care pentru meniul comun, pentru pacienţii care nu au afecţiuni care să necesite regim alimentar special, sunt alocaţi doar şapte lei pe zi. Deşi pare incredibil, cei de la bucătărie reuşesc să le ofere trei mese pe zi, în condiţiile în care în oraş cea mai ieftină ciorbă costă în jur de 5 lei. Chiar dacă nu costă mult masa bolnavilor, spitalul tot este dator la bucătărie, însă spun că nu se pune problema să nu le mai furnizeze mâncare bolnavilor. Supă cremă cu crutoane şi varză a la Cluj Pentru a vedea exact ce se poate oferi unui bolnav cu 7 lei pe zi, am cerut reprezentanţilor spitalului să ne pună la dispoziţie meniul unui bolnav în două zile, diferite. Masa pare destul de bogată, sau cel puţin sună bine, mai ales că se oferă 3 mese pe zi cu 7 lei. Primul meniu arată aşa: Mic dejun: ceai, pâine, pastă de peşte, brânză topită; Prânz: supă cremă zarzavat cu crutoane şi varză a la Cluj şi măr; Cină: ceai, griş cu lapte, gem şi o eugenie. A doua variantă de meniu este compusă din ceai, pâine, gem, unt la micul dejun; pentru prânz: ciorbă de fasole boabe, tocană de cartofi cu carne de porc şi desert care poate fi cozonac, trigon cu rahat sau melc cu nucă. La cină se serveşte ceai, parizer sau salam, margarină sau cafea cu lapte (care este zahăr ars stins cu lapte). Despre calitatea mâncării bolnavii aproape întotdeauna se arată nemulţumiţi şi preferă să primească mâncare de acasă. Când află din câţi bani se face această mâncare, îi laudă totuşi pe cei de la bucătărie. Cu toate acestea, medicii nutriţionişti recomandă bolnavilor, mai ales celor care au restricţii alimentare, să mănânce mâncare de spital, deoarece meniul este făcut de specialist pentru fiecare afecţiune în parte. Plus că este de cele mai multe ori cea mai sigură alimentaţie în combinaţie cu medicaţia primită în spital. Meniu special de sărbători Chiar dacă banii sunt puţini, în fiecare an de sărbători, conducerea spitalului oferă un meniu special bolnavilor care-şi petrec Crăciunul pe patul de spital. Anul trecut, cei peste 400 de pacienţi care s-au aflat în spital de Crăciun şi în noaptea dintre ani, Serviciul de Preparare şi Distribuire Hrană a pregătit un meniu special cu produse tradiţionale. Meniul comun, pentru pacienţii care nu au afecţiuni care să necesite regim alimentar special, a conţinut următoarele preparate: supă de pui cu găluşte, ciorbă a la grec, sărmăluţe cu smântână, friptură de porc cu orez şi salată de sfeclă şi cozonac ca desert. Meniul pentru pacienţii cu regim special a cuprins supă cu fulgi de ou, sărmăluţe cu mămăliguţă şi smântână, tocăniţă de pui cu piure de cartofi şi portocale. Liliana Nenciu
Actualizat:
eveniment
Hrana bolnavilor, scoasă la licitaţie
Cele mai citite
Ultimele știri
Cea mai mică inimă artificială din lume, creată de studenţii români, premiată la o competiție globală
Un grup de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi a dezvoltat cea...
Articolul precedent
Articolul următor