0.2 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Proiectele Erasmus+ continuă în ciuda pandemiei

Cele mai citite

Cu toții știm cât de mult a afectat pandemia de COVID 19 școala românească în particular și sistemul de învățământ european în general. Cu ore de curs cu precădere în mediul online, atât elevii cât și profesorii consideră că procesul de predare- învățare are de suferit în special în ce privește interacțiunea dintre partenerii educaționali. Efectele pandemiei se răsfrâng și asupra proiectelor și concursurilor locale și județene și asupra activităților extracurriculare care odată aduceau un zâmbet pe chipurile elevilor deoarece acestea au fost anulate pentru primul semestru al acestui an școlar. Totuși există și motive de bucurie și anume că Proiectele Erasmus+ continuă și dau speranță elevilor că pe viitor vor deveni posibile și schimburile de experiență între școliile partenere din cadrul mobilităților.

Începând cu acest an, Colegiul Economic „George Barițiu“ din Sibiu este implicat în patru astfel de proiecte europene. Dacă în vară anunțam faptul că Proiectul NEVER SAY NO TO SCHOOL proiectul va fi finanțat dintr-un un grant de 27.250 euro alocat din fondurile aferente Programului Erasmus+, Acțiunea  Cheie 1 – Proiecte de mobilitate  în domeniul educației școlare, între timp încă trei dintre proiectele Erasmus+ de Parteneriate școlare strategice depuse pentru Acțiunea  Cheie 2 din 2020 au fost aprobate de ANPCDEFP și vor fi implementate cu fonduri primite de la Uniunea Europeană prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale din România.

Este vorba de proiectele europene OUR LIFE IN OUR HANDS în parteneriat cu Polonia, Grecia, Macedonia de Nord, Italia, Turcia și PRÉSERVATION DE LA BIODIVERSITÉ ET DES RESSOURCES NATURELLES LOCALES: LE DÉVELOPPEMENT DURABLE SUR DEUX TERRITOIRES PARTICULIERS (MONBAZILLAC ET SIBIU) în parteneriat cu un colegiu din Franța, ambele proiecte având ca obiectiv încurajarea elevilor să adopte un comportament responsabil față de mediul înconjurător, să protejeze biodiversitatea locală, să promoveze practici de reciclare prietenoase cu mediul și să încurajeze consumul cumpătat și reducerea risipei. Al treilea proiect Erasmus+ KA229 finanțat de Uniunea Europeană, A SUSTAINABLE TABLE FOR MULTICULTURALISM AND INCLUSION, în parteneriat cu Italia, Polonia, Croația și Bulgaria, vizează să promoveze un stil de viață sănătos și o alimentație sănătoasă bazată pe mâncare bio produsă din ingrediente locale cultivate organic și să încurajeze protejarea diversității locale și a felurilor de mâncare tradiționale sănătoase.

Ultimul dintre proiecte vine să completeze și să dezvolte subiectele și activitățile realizate în cadrul proiectului european Sustainability in the kitchen: eat healthy across Europe desfășurat în  parteneriat cu Italia, Croația, Polonia, Bulgaria, Franța pe platforma educațională eTwinning și care s-a încheiat în luna noiembrie. Pentru acest proiect etwinning se așteaptă evaluarea ANPCDEFP și profesorii coordonatori sunt încrezători că va primi un Certificat de calitate (Etwinning Quality Label) întocmai ca și proiectul etwinning Blurring Borders care s-a desfășurat în parteneriat cu Colegiul Deltion din Zwolle, Olanda și care a primit Certificatul European de Calitate (Quality Label) pentru rezultatele deosebite obținute, certificat care atestă că eforturile profesorilor, elevilor şi şcolii au fost recunoscute la cel mai înalt nivel european. Obiectivele acestor proiecte au fost: să promoveze multiculturalitatea și  importanța cunoașterii diferitelor culturi în managementul comunicării în domeniul afacerilor, să dezvolte abilitățile lingvistice și digitale ale elevilor și profesorilor implicați precum și competențele profesionale ale acestora prin asigurarea schimbului de bune practici și să faciliteze schimbul de experiențe cultural- artistice între țările implicate.

Având în vedere faptul că proiectele Erasmus+ se desfășoară pe perioade de 2-3 ani, suntem optimiști că în perioada următoare pandemia nu va pune capăt acestor proiecte cu un impact pozitiv considerabil asupra procesului educativ din școliile europene și sperăm că în viitor elevii colegiului precum și alți elevi din școliile românești vor avea posibilitatea să se implice în toate activitățiile de proiect inclusiv în cele care implică mobilități transfrontaliere, experiențe care îi vor motiva să își continue studiile și îi vor ajuta să dobândească informații profesionale și să își dezvolte abilități digitale, lingvistice și de comunicare.

Cu siguranță astfel de proiecte europene nu pot decât să fie în beneficiul elevilor și al cadrelor didactice implicate, dar și al colegilor din alte școli de pe plan local sau regional care vor beneficia de informațiile obținute în cadrul activităților de proiect, aceste proiecte de parteneriat multinațional cu sprijin financiar de la Uniunea Europeană fiind o excelentă sursă de bune practici menite a da învățământului românesc o nouă direcție și o dimensiune europeană prin metodele inovative de predare- învățare și prin digitalizarea sistemului educațional.

Redactat de prof. Mihaela Răulea

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect