Liliana Iamandi este pasionată de cusut de când se știe. A moștenit îndeletnicirea de la bunica sa, despre care spune că a fost „croitoreasă de lux”, iar de-a lungul anilor a cusut de toate, inclusiv degete, după cum mărturisește, amuzată. Încă din tinerețe și-a dorit să devină dascăl, iar acum se împarte între învățământ și croitorie. De ani buni organizează cursuri de croitorie și reușește să le insufle și altora dragostea pentru acest meșteșug, fiind ei adulți, deopotrivă femei și bărbați, sau copii curioși să descopere, la rându-le, tainele acestei meserii. Cu o experiență de 30 de ani în spate, Liliana Iamandi aduce împreună oameni pasionați de îndeletniciri manuale și arte aplicate, în special pe cei preocupați de artele vestimentare, la Perpetuum Creativ Hub, proiectul ei de suflet.
La început, Liliana a descoperit mașina de cusut, la care a pedalat de zor încă de mică. Mai târziu, și-a dorit să devină dascăl și a reușit. A fost profesor de inginerie textilă, educatoare și învățătoare, iar acum predă cu jumătate de normă la Colegiul Tehnic „Cibinium” instruire practică, fiind și profesor de educație tehnologică la Școala Finlandeză din Sibiu.
După ce ani la rând s-a dedicat învățământului, la croitorie s-a întors pe când se afla în Franța, între anii 2001-2003. Și-a cumpărat o mașină de cusut și altele necesare, după care a început să repare tot ce era de reparat în cercul său de cunoștințe. Tot acolo a avut ocazia să participe la un internship al unui Salon de Modă, care i-a trezit și mai mult interesul pentru tot ceea ce însemna croitoria. „Stăteam, mă uitam, întrebam, aflam, studiam, mai dădeam o mână de ajutor, furam meserie… tot ce poți face într-un atelier în care lucrează un meseriaș și tu ești curios și interesat să vezi ce și cum face. Acolo și atunci a fost momentul de cotitură. Acolo s-a trezit gena moștenită de la bunica. Acolo am prins mare drag de detalii, de provocări croitoricești. Mergeam cu sete la biblioteca municipală și luam cărți și studiam. Apoi încercam să fac acasă. Acolo au încolțit o grămadă de idei”, își amintește Liliana.
Cum a început aventura
Primele persoane pe care le-a învățat să coasă au fost o colegă și-o prietenă de-a acesteia. Și-a structurat un suport de curs și așa a început aventura, iar trei luni mai târziu i-a fost autorizat primul curs, cel de calificare în meseria „Croitor îmbrăcăminte”. În martie 2015 a închiriat cu ora o sală la Cercul Militar Sibiu și a dat startul cursurilor, adunând, cu timpul, o serioasă bază materială care creștea încontinuu. Mașini de cusut și de surfilat industriale, mașini de surfilat și de cusut casnice, mese de călcat mari și mici, fiare de călcat și multe altele au fost ustensilele care au ajutat zeci de cursanți să devină croitori calificați.
Cum a luat naștere Perpetuum Creativ Hub
Apoi, și-a croit un plan pentru a deschide un spațiu al său, venindu-i ideea de a da startul unui hub creativ. Un spațiu de lucru pentru care avea planuri mărețe și care a prins viață în cele din urmă, o mare parte din banii investiți fiind obținuți printr-un proiect strat-up. „Perpetuum Creativ este un proiect de suflet, și asta se observă de cum treci pragul atelierului. Consider atelierul ca o extensie a propriului meu cămin și îi consider pe cursanți oaspeții mei. Mă preocup permanent să creez o atmosferă cât mai prietenoasă și destinsă, urmărind mereu ca cine vine la curs să uite de grijile de acasă, de problemele de la serviciu și de toate supărările. Se râde mult, se glumește, se leagă prietenii și colaborări”, spune Liliana despre proiectul său care își desfășoară activitatea pe Bulevardul Victoriei, nr. 42.
În cadrul proiectului au loc două ateliere, unul pentru începători și celălalt pentru experimentați. În primul atelier se țin cursurile de croitorie în cadrul cărora cursanții pot să învețe „repede și bine această meserie”, după cum spune Liliana Iamandi. Aceasta povestește că favorita atelierului este o mașină de brodat care este pusă la dispoziția cursanților pentru a-și decora sau personaliza produsele cusute. „Desigur că învață mai întâi s-o programeze și s-o deservească”, precizează Liliana. Al doilea atelier se adresează celor care își doresc să învețe să coase pe mașini industriale sau celor care știu deja să coase și vin să-și realizeze proiectele personale. Atelierul este, de asemenea, și pentru cei care doresc să înceapă o afacere, dar pentru început nu au posibilitatea să-și achiziționeze utilajele.
În acest spațiu creativ, cursanții găsesc și o bibliotecă de resurse cu peste 400 de cărți și reviste de croitorie ce poate fi consultată de oricine ca sursă de inspirație și documentare.
Diferite tipuri de cursuri pentru cei interesați de croitorie
În cadrul proiectului există mai multe formule de curs: de calificare, de inițiere, de construcții tipare, de design vestimentar, de croitorie pentru copii și adolescenți, un curs pentru educatoare și învățătoare, precum și minicursuri și workshopuri dedicate.
„Cel mai drag mie și cel cu care am început este cursul de calificare. El oferă certificat de calificare în meseria Croitor îmbrăcăminte după comandă și este unul dintre puținele cursuri din țară care oferă această calificare. Cursuri care oferă certificate de absolvire sunt multe dar nu e același lucru, nici ca număr de ore, nici ca achiziții și competențe dobândite. Spun asta ca cei care vor să învețe temeinic că poată face diferența dintre ele și alegerea cea mai bună”, spune Liliana.
La acest curs vin cei care își doresc să învețe bine această meserie. „Unii au mai încercat să coase și și-au dat seama că nu este ușor și e nevoie de un«milion» de informații, exemplificări, explicații, trucuri și secrete, și alte «milioane» de ore de exerciții, de încercări și greșeli și e mult mai eficient să înveți într-un cadru organizat, de la cineva priceput să te învețe. Croitoria nu este o meserie ușoară decât dacă te rezumi la articole simple de îmbrăcăminte”, mai spune Liliana Iamandi. Oricine poate urma aceste cursuri, dar pentru a obține certificatul de calificare, cursanții trebuie să aibă minimum 10 clase absolvite.
Profilul cursantului de croitorie
De-a lungul anilor, peste 300 de persoane din județele Sibiu, Alba și Vâlcea au participat la cursurile Lilianei Iamandi. Spune despre cursanții săi că sunt deosebiți și mărturisește că, deși ponderea o au femeile, au fost și bărbați care au venit să învețe meserie. „Oameni deștepți, isteți, pricepuți, inimoși”, așa își descrie cursanții. Ca profil general, spune că sunt persoane îndemanatice, pasionate de frumos, proactive, creative. „Uneori aceste calități lipsesc si cursantul vine la noi tocmai pentru a și le dezvolta, alteori se dorește doar o canalizare și o perfecționare a lor. Uneori se alege un curs pentru ce oferă el pe lângă actul didactic: terapie ocupațională, socializare, destresare, ambianță plăcută și caldă”, explică Liliana.
De ce îi îndeamnă pe cei interesați de croitorie să urmeze cursurile sale din cadrul Perpetuum Creativ? „Pentru că nu lipsește nimic din ce ți-ar trebui ca să înveți temeinic croitoria. Toate sunt la dispoziția ta: mașini, ustensile, aparate, materiale, accesorii, suporturi de curs, tutoriale video, cărți și reviste și multe altele”, conchide Liliana Iamandi.
Alte proiecte de suflet
Liliana a dorit să-și extindă activitatea și cu alte ateliere. Așa că, în 2016, i-a invitat pe elevii sibieni să ia parte la un proiect de inițiere în broderia computerizată. BroCom Design a fost finanțat de Științescu Hub și le-a oferit elevilor posibilitatea de a experimenta cum se îmbină știința, tehnologia, cunoștințele învățate la școală cu arta, creativitatea, design-ul și manifestarea propriei personalități.
Doi ani mai târziu a înscris alături de copiii săi, Diana și Radu Iamandi, și alți membri, un proiect la Maratonul Internațional Sibiu, fiind vorba de ToolHouse Marker Space. Scopul Marker Space-ului a fost de a crea un loc în care oameni cu diverse background-uri profesionale și proiecte să aibă acces la unelte și să poată colabora. Proiectul a prins viață într-un spațiu de pe strada Nicolae Teclu, nr. 21, dar între timp și-a încetat temporar activitatea, până când „va fi momentul să fie reanimat”, după cum explică Liliana Iamandi.
2020 a fost un an dificil, după cum povestește, pandemia de Covid îngreunându-i activitatea. Trei luni de zile a confecționat măști de protecție, în regim de voluntariat, pe care le-a donat la cămine de bătrăni, la spitalul din Agnita și altora care au avut nevoie de ele. De asemenea, două cursuri de croitorie i-au fost întrerupte, iar acum lucrează la realizarea unui curs online.
Mai multe despre cursurile sale de croitorie găsiți pe pagina de Facebook Curs Croitorie Sibiu – Perpetuum Creativ.