2.9 C
Sibiu
joi, decembrie 5, 2024

VIDEO. Stanca Bălan. De la dans la bară, la Aeriel Hoop

Cele mai citite

„Aeriel Hoop” este un dans acrobatic ce are în prim-plan… un cerc. Primele atestări ale acestuia vin din secolul al XIX-lea. Inițial, cercul era realizat dintr-un lemn solid, acoperit cu pânză. Acesta era suspendat de tavan cu frânghii sau lanțuri și folosit în combinație cu alte aparate aeriene, cum ar fi trapezul și frânghia.

De-a lungul timpului, cercul din lemn a fost înlocuit cu un cerc din metal sau aluminiu, ceea ce l-a făcut mai puternic, mai ușor și mai versatil. Interpreții folosesc acest instrument suspendat pentru a executa o varietate de mișcări, inclusiv rotiri, poziții și drop. Cercul poate fi ajustat la diferite înălțimi, permițând executanților să lucreze la diferite niveluri de dificultate.

A lăsat capitala pentru ,,Orașul de pe Cibin”

În Sibiu, acest stil de dans acrobatic este destul de nou. Stanca Bălan este „pioniera” acestuia în orașul nostru. Este din București, de loc, dar de aproximativ o lună s-a mutat Sibiu. A urmat Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonița, București, și i-a plăcut mereu să îmbine arta cu sportul. A practicat zece ani echitație, apoi tango, dansul la bară și, într-un final, s-a îndrăgostit de cerc.

Mai mulți factori au făcut-o pe Stanca să lase capitala pentru orașul de pe Cibin. Primul ar fi agitația „Micului Paris”: „Capitala o găsesc foarte aglomerată. Acesta a fost, poate, primul motiv ca să ne mutăm, eu, împreună cu familia, în Sibiu. Îmi place arhitectura orașului, faptul că nu este așa de agitat ca Bucureștiul, pentru mine totul este foarte aproape aici. Îmi plac oamenii, aștept cu nerăbdare Târgul de Crăciun, am înțeles că vor veni foarte mulți turiști”, spune Stanca.

De la dansul la bară la Aerial Hoop

A început la șapte ani să practice echitație. Ar putea spune că e o tradiție de familie, pentru că tatăl ei a făcut  pentatlon, iar bunicul a avut mici legături cu caii. „Mergeam și de trei ori pe săptămână să călăresc, îi înnebuneam pe ai mei să mă ducă. Am făcut dresaj, dar și sărituri, am căzut doar de trei ori de pe cal”, mărturisește dansatoarea. După echitație, Stanca a practicat tango, timp de trei ani, la îndemnul surorii sale, iar după o pauză, o prietenă i-a făcut cunoștință cu antrenoarea sa actuală, care i-a deschis calea spre dansul aerian.

A început cu dansul la bară, un sport care este asociat în societate, de cele mai multe ori, cu vulgaritatea, dar lucrurile stau cu totul altfel, după cum ne spune ea: „Unii oameni asociază dansul la bară cu vulgaritatea, dar este mult mai mult de atât. Pe oamenii care spun acest lucru îi invit să se urce de trei ori pe bară, apoi să-și dea cu părerea. Este incredibil de greu acest sport! Te doare tot, e complicat. Dacă stai să cauți istoria dansului la bară, vei vedea că era un concurs ținut de către bărbați, care implică foarte mult mușchii și forța. Este interesant cum a ajuns să fie băgat în sfera de feminitate”. Într-o zi, antrenoarea dansatoarei i-a arătat cercul și a fost dragoste la prima vedere.

Pregătirea pentru Mondialele din Italia

„Aeriel Hoop este un sport dur și periculos într-o anumită măsură, dar și un sport unde ai foarte multă libertate de exprimare. Este foarte important să-l practici treptat, și cu un antrenor, care să te ghideze. Trebuie să o iei foarte încet. De exemplu, dacă urci pe cerc și îți iei «învârtitura» cu avânt, foarte ușor poți să cazi”, ne spune Stanca.

Aceasta se pregătește pentru Campionatul Mondial de Pole Sport și Aerial Sport, de pe 27 noiembrie, din Cesenatico, Italia. A mai participat în București la un concurs organizat de POSA (Federația Mondială de Pole Sport and Art), care  a inclus bară, cerc și silk, unde a concurat pe secția Aerial Hoop Art. „Mi-a plăcut tare mult să concurez, m-a «lovit» o andrenalină deosebită, m-am simțit ca Superman și nu am simțit oboseală”, spune Stanca.

La mondiale va concura la aceeași categorie, după cum spune ea: „Am ales tema Xena, prințesa războiului. Va fi un spectacol la sol, dar și în aer, voi avea costumație specifică și voi folosi două piese din serial. Ar fi super să câștig ceva, dar fiind multe concurente, mai experimentate ca mine, n-o să fiu dezamăgită și dacă nu se va întâmpla asta.

Ce-mi doresc de la experiența aceasta este să fiu cu echipa mea din București și să îmi prezint momentul de performanță în fața juriului. Am observat, la concursul la care am participat anterior, faptul că atunci când ești pe scenă, lumea se uită la tine, dar tu nu îi vezi, ești tu cu tine în fața tuturor. Este u  paradox foarte interesant! Vreau să trăiesc din nou această senzație”.

În viața de zi cu zi, Stanca este instructor de yoga. Acesta este de părere că acest sport este pentru toată lumea, chiar dacă nu a făcut vreunul vreodată. „Cercul te ancorează foarte mult în prezent, dar ai impresia că zbori”, concluzionează dansatoarea.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate
Ultimele știri

„Cibinium Christmas Fair”, O alternativă Zen pentru Sărbători la Sibiu

Pe 7 decembrie 2024, între orele 16:00 și 20:00, la Complexul Cibinium din Sibiu (Șoseaua Alba Iulia nr. 40),...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect