Managerul interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, colonelul Constantin Vlase, a susținut astăzi primele declarații din noua funcție. Medicul militar a vorbit despre activitatea sa de până acum în cadrul spitalului județean din Sibiu, numind-o „o activitate de management a unei situații de criză”.
Consiliul Județean Sibiu și SCJU Sibiu au organizat astăzi o conferință de presă care a avut ca temă prezentarea măsurilor luate de conducerea militară interimară a spitalului județean în gestionarea crizei de Covid-19.
Președintele CJ, Daniela Cîmpean, a precizat că mandatul interimar al colonelului Constantin Vlase este prevăzut până în data de 20 decembrie, urmând ca apoi să se decidă cine va continua în acestă funcție până la ocuparea prin concurs a postului de manager al SCJU Sibiu.
„Concursul pentru ocuparea postului se organizează de către Consiliul de Administrație al spitalului”, a spus Cîmpean, care a mai precizat că noul consiliu urmează să fie reconstituit în această săptămână, după care va fi demarat concursul pentru ocuparea postului de manager. Președintele CJ Sibiu a spus că își dorește o participare cât mai numeroasă la acest concurs. „Știm cu toții că concurența naște calitate. Ne dorim acest lucru pentru spitalul județean”, a spus Daniela Cîmpean.
Managerul interimar al Spitalului Județean: „Activitatea de management s-a desfășurat într-un mod excepțional”
Colonelul Constantin Vlase a vorbit despre măsurile pe care le-a luat de când se află la conducerea interimară a SCJU Sibiu, acesta fiind numit manager pe 20 noiembrie. Medicul militar a spus că a acceptat propunerea rapid, deoarece situația de la Sibiu „necesita ajutorul unui om cu experiență”.
„De la preluarea SCJU, activitatea de management s-a desfășurat într-un mod excepțional, acest mod excepțional fiind generat de contextul epidemiologic existent la acea dată. Pot să o definesc ca pe o activitate de management a unei situații de criză”, a spus dr. Constantin Vlase.
Acesta a precizat că primul pas pe care l-a făcut în calitate de manager interimar a fost revizuirea circuitelor funcționale în SCJU Sibiu pentru obținerea autorizației sanitare de funcționare. De asemenea, a fost mărită capacitatea de producere a oxigenului, fiind instalată o nouă stație weekend-ul trecut.
„Ne-am dat toată silința și s-a reușit mărirea capacității de producere a oxigenului prin instalarea unei noi stații, concomitent cu extinderea rețelei de distribuție și coroborat în același timp cu suplimentarea numărului de concentratoare mobile disponibile, pentru că este esențial în tratarea și monitorizarea pacienților cu afectare pulmonară Covid să le asigurăm oxigenul necesar”, a spus managerul interimar al SCJU Sibiu.
Acesta a amintit și de reorganizarea triajului pacientilor suspecți de Covid-19, confirmați în Unitatea de Primiri Urgențe, într-o nouă locație. „Această nouă locație urmează să-și dubleze capacitatea cât mai curând posibil, în funcție de procedurile pe care le avem în derulare în zona modulară din spatele UPU și Sala Sindicală. Totodată, am reușit ca în această zonă să creăm și un punct radiologic în care să aibă loc evaluarea distinctă radiologică a pacienților care sunt evaluați în aceste facilități”, a precizat medicul militar.
Potrivit acestuia, a fost extinsă și capacitatea secției de Terapie Intensivă Covid-19 cu 10 paturi, fiind asigurat personalul medico-sanitar specializat, circuite funcționale, surse de oxigen și back-up-ul energetic.
„Toată reorganizarea activității SCJU Sibiu a implicat și Secția Clinică de Boli Infecțioase, lucru care momentan este concretizat cu reamenajarea demisolului pavilionului, cu destinație de zonă administrativă Verde. Aceste spații au fost complet igienizate, au fost asigurate cu facilitățile necesare desfășurării activității specifice în această zonă. Am înaintat către DSP Sibiu memoriul tehnic și documentația necesară avizării noii structuri organizatorice și obținerea autorizației sanitare de funcționare”, a explicat dr. Vlase. Acesta a spus, de asemenea, că s-au făcut demersurile necesare pentru încadrarea de medici infecționiști, întrucât în această specialitate SCJU Sibiu se confruntă cu un deficit major.
Totodată, el a precizat că în acest moment sunt în derulare procedurile de achiziție în vederea asigurării stocurilor de materiale sanitare, echipamente de protecție, medicamente și reactivi care să asigure Spitalului Județean o autonomie de cel puțin 30-60 de zile.
Managerul interimar al SCJU a mai spus că toate aceste demersuri au ca scop creșterea siguranței pacienților care se adresează unității spitalicești, cât și a personalului instituției. „Consider și sunt convins că, având parte de o organizare bună și un grad de operativitate crescut al SCJU Sibiu, dar neapărat coroborat cu suportul sibienilor privind respectarea cu strictețe a măsurilor de protecție, putem răspunde cu succes provocărilor acestei pandemii. Împreună vom reuși!”, a mai spus colonelul Constantin Vlase.