Coșurile de fum deteriorate sau necurățate pot provoca adevărate tragedii în sezonul rece. Pompierii sibieni au transmis câteva recomandări pentru a evita izbucnirea unor incendii.
Astfel, verificați, curățați și reparați coşurile de fum, nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia, folosiţi soba doar cu uşiţa închisă și aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei. De asemenea, nu aşezaţi în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile, stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa, nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi cu soba aprinsă ori aparatele de încălzire electrice în funcţiune, nu utilizați aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecție cu defecțiuni sau cu improvizații și nu folosiți siguranțe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liță a fuzibilului calibrat.
În același timp, nu suprasolicitați instalația electrică folosind mai multe aparate simultan, nu lăsați nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum ar fi: fierul de călcat, reșourile, radiatoarele și altele asemenea, instalați și utilizați aparatura electrocasnică respectând cu strictețe indicațiile producătorului ce sunt menționate în prospectul produsului și verificați periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice și luați măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.