5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

„Marea conjuncție” din această seară. Apropierea planetelor Jupiter și Saturn, vizibilă și în România

Cele mai citite

 

Cele mai mari planete din sistemul nostru solar, Jupiter şi Saturn, se vor afla cel mai aproape una de alta, luni, în timpul unei „Mari conjuncţii” care nu se va mai petrece la proporţii similare până în 2080, relatează AFP, conform Agerpres. Acesta este evenimentul anului 2020 în astronomie.

Potrivit Asociației „Ucenicul Astronom”, conjuncția Jupiter – Saturn se repetă la 20 de ani, dar anul acesta este pentru prima dată în ultimii 400 de ani când putem privi deodată prin telescop aceste planete gazoase. „Ultima dată s-a întâmplat pe vremea lui Galileo Galilei, iar următoarea ocazia va mai fi în anul 2417”, arată Asociația „Ucenicul Astronom”.
Conform Agerpres, după apusul soarelui, cele două uriaşe planete gazoase vor apărea în acelaşi câmp vizual al unui instrument de observare, oferind impresia că se ating, deşi se vor afla la câteva sute de milioane de kilometri distanţă.
Pentru a urmări acest spectacol celest este necesar un instrument de observare nu foarte complex, un cer senin şi orientarea în direcţie sud-vest.
Apropierea dintre cele două planete a început deja de câteva luni şi va atinge o distanţă minimă în ziua solstiţiului de iarnă (o coincidenţă calendaristică), ceea ce va conferi impresia că cele două stele de pe cer devin una.
„Marea conjuncţie” corespunde „timpului necesar ca cele două planete să aibă poziţii relative similare în raport cu Pământul”, a declarat pentru AFP Florent Deleflie de la Observatorul din Paris – PSL.
Jupiter, cea mai mare dintre cele două, înconjoară Soarele în 12 ani, iar Saturn în 29 de ani. La fiecare circa 20 de ani, cele două planete par să se apropie când se observă bolta cerească de pe Pământ.
Printr-un efect de perspectivă, cele două planete uriaşe vor părea una lângă cealaltă, „cu un decalaj de doar șase minute de arc între ele, ceea ce corespunde cu aproximativ 1/5 din diametrul aparent al Lunii”, a precizat Florent Deleflie.
„Cu un mic instrument de observare, chiar şi cu un simplu binoclu, putem vedea în acelaşi câmp benzile ecuatoriale ale lui Jupiter şi sateliţii săi principali, precum şi inelele lui Saturn”, a adăugat astronomul.
Spectacolul celest de luni va dura câteva zeci de minute. La Bucureşti, Soarele va apune la ora 16 şi 49 de minute, iar după ora 17 planetele se pot vedea cu ochiul liber, până spre ora 19, când apun, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

FABULOS: Medieșeanca Alexia Preda va merge la Survivor 2025

Medieșeanca Alexia Preda este primul concurent care şi-a câştigat locul la concursul Survivor 2025 în urma votului publicului.Timp de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect