Primăria Sibiu a lansat o dezbatere publică online, invitând cetățenii la dialog, privind modificarea Regulamentului legat de taxa de salubritate. Potrivit acestuia, un sibian care locuiește singur ar trebui să plătească cea mai mare astfel de taxă din România, adică 35.83 lei/ lună sau 430 de lei/ an. De altfel, o familie alcătuită din doi membri ar plăti, lunar, 17.91 de lei/ persoană, iar o familie alcătuită din patru persoane 35.83/ lei pe lună, exact ca un sibian care locuiește singur.
Dezbaterea a fost moderată, joi seară, de jurnalistul Lucian Mîndruță. La întâlnirea virtuală au participat câteva sute de sibieni ce au fost interesați de modificarea noului Regulament privind taxa de salubritate, iar din partea autorităților locale au răspuns întrebărilor reprezentanți ai Asociațiai de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu și ai Primăriei Municipiului Sibiu. Potrivit lui Marian Popa, directorul Serviciului Public de Management Salubrizare și Protecția Mediului din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu, în anul 2020 ținta de colectare a fost de 50% din cantitatea deșeurilor, dar Sibiul a reușit să îndeplinească puțin peste jumătate, respectiv 26%. Autoritățile locale au transmis că, pentru neatingerea țintelor de colectare selectivă, municipiul Sibiu va achita până la sfârșitul acestei luni 955.000 de lei penalizare la Administrația Fondului de Mediu pentru neîndeplinirea obligațiilor de colectare selectivă în anul trecut. Pentru acest an, ținta de colectare – au mai relatat autoritățile – este de 60% din cantitatea de deșeuri.
„Legislația nu mai prevede taxarea în funcție de numărul de persoane, ci în funcție de unul din elementele: volum, frecvență, greutate, saci de colectare personalizați. În municipiul Sibiu, s-a considerat că varianta optimă este taxarea pe volumul pus la dispoziție și frecvența de colectare. În cazul de față, tuturor imobilelor declarate locuite li s-a pus la dispoziție același volum. Costurile de colectare ale unei pubele negre sunt aceleași pentru orice utilizator, indiferent de numărul de persoane care locuiesc la acea adresă”, a explicat Marian Popa. Acesta a mai precizat că nivelul taxei este propus astfel încât, din încasările totale, Primăria Sibiu să poată acoperi costurile aferente. Autoritățile sibiene estimează un cost anual de aproximativ 38,6 milioane de lei pentru colectarea, transportul, sortarea, compostarea și eliminarea finală a aproape 55.000 de tone de deșeuri, din care aproximativ 29 de milioane/ an trebuie acoperite de către populație.
Facilități fiscale pentru oamenii care locuiesc singuri
Pentru imobilele declarate nelocuite, taxa de salubrizare nu va fi percepută. „Utilizarea serviciului de salubrizare pentru un imobil declarat nelocuit/ nefuncțional sau nedepunerea declarației pentru stabilirea taxei speciale de salubrizare, va duce automat la o penalizare de 100% din costul abonamentului practic, adică 860 de lei/ an”, informează reprezentanții Primăriei. Deși modificarea Regulamentului prevede ca și personele care locuiesc singure să aibă parte de același tarif, respectiv 430 de lei/ an, joi seară, Marian Popa, reprezentantul Primăriei în cadrul dezbaterii publice online, a precizat că instituția va analiza modalitatea potrivită pentru acordarea unor facilități fiscale. De asemenea, conform aceleiași surse, recent, au fost achiziționate 70 de containere smart, dotate cu sistem de control al accesului, care vor fi montate în 17 platforme din cartierele orașului. În plus, alături de ULBS, Primăria va depune un proiect pentru obținerea de fonduri europene pentru modernizarea întregii infrastructuri de la blocuri. Investiția este estimată la 12 milioane de euro.
Unii sibieni prezenți la dezbaterea online au venit foarte pregătiți, cu calcule efectuate pe hârtie. Marian, de exemplu, a calculat că un sibian produce, în medie, 0.66 kg de deșeuri zilnic, iar conform grilei de taxare anul trecut ar fi trebuit să achite 60 de lei. „Dar am plătit mai mult decât dublu! Acum de ce am plăti 430 de lei?”. „Sunt nemulțumit de faptul că s-a ales această metodă de calcul. Mă depășește, nu o pot înțelege. Dacă vor să aplice principiul „Fiecare să plătească pentru cât aruncă” e normal ca taxarea să se facă indivudual. Să se achiziționeze de populație saci individuali, pe cinci culori, ca pubelele! Fiecare ar plăti, atunci, pentru cât consumă. Taxa de salubrizare să fie achitată prin cumpărarea acestor saci!”, a propus un sibian.
Alți cetățeni au propus carduri de acces la pubelele de la blocuri, montarea unor camere de supraveghere pentru a se constata cine nu respectă modul de reciclare, precum și încurajarea comportamentului de colectare. „Să avem un sistem de transparență! În fiecare lună să se comunice, pe o platformă, cantitățile care se reciclează! Pe baza acestor cifre, putem să motivăm populația, stimulăm comportamentul de colectare corectă”, a spus un alt sibian.
Aproape 500 de propuneri și sesizări au fost trimise pe adresa Primăriei
Modificarea Regulamentului privind taxa de salubritate este în dezbatere publică până în 17 ianuarie. Sibienii pot trimite sugestii de modificare în scris, pe adresa de email [email protected]. Potrivit autorităților, până acum, aproape 500 de propuneri și sesizări au fost primite pe adresa Primăriei.
Conform unui comunicat transmis oficial de Primăria Sibiu, proiectul va fi supus aprobării Consiliului Local în ședința din luna ianuarie, noua taxă aplicându-se începând cu aceeași lună, dar Astrid Fodor, primarul orașului, a precizat că, dacă nu se va ajunge la un acord, acesta nu se va mai afla pe ordinea de zi. „Parcurgem toate etapele necesare și normale de consultare și dezbatere în cazul unei decizii care afectează comunitatea. Pe măsură ce se primesc propunerile din partea cetățenilor, acestea sunt analizate, iar cele care pot aduce îmbunătățiri vor fi inserate în Regulament, inclusiv cele mai bune variante pentru reducerea taxei pentru persoanele singure. Ulterior vom organiza o nouă întâlnire cu consilierii locali pentru a agrea cea mai bună și sustenabilă variantă. Dacă nici astfel nu se va ajunge la un acord, nu voi supune aprobării Consiliului Local Regulamentul modificat în ședința din luna ianuarie”, a transmis, zilele trecute, Fodor.
CL Sibiu este alcătuit din nouă consilieri PNL, opt FGDR, patru USR PLUS și doi PSD. Consilierii locali ai PSD și USR PLUS au precizat deja deschis, în spațiul public, că nu vor vota modificarea Regulamentului în forma cum este acum. De asemenea, consilierii locali din partea PNL Sibiu au transmis o adresă către Primăria municipiului Sibiu, propunând neincluderea acestui proiect pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local pentru luna ianuarie și amânarea luării unei decizii pentru ședința de CL din luna februarie.