Studenții Universității „Lucian Blaga” din Sibiu vor învăța, în semestrul al doilea, urmând scenariul hibrid.
Consiliul de Administrație al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu a decis ca, începând din semestrul al doilea al anului universitar 2020-2021, activitățile didactice să se desfășoare după scenariul 2. Astfel, cursurile se vor derula online, seminariile parțial online,iar practica, lucrările practice, laboratoarele și proiectele se vor desfășura cu participarea fizică a studenților și a cadrelor didactice, respectând regulile de securitate epidemiologică prevăzute de legislația în vigoare și adaptate situației locale.
„Seminariile cu formații de studiu mai mari de 25 de studenți se vor desfășura online, utilizând platforma G Suite Enterprise for Education pusă la dispoziție de universitate. Seminariile cu formații de studiu mai mici de 25 de studenți se vor desfășura cu participarea fizică a studenților și a cadrelor didactice. Lucrările practice, laboratoarele, proiectele și practica de specialitate se vor desfășura exclusiv cu participarea fizică a studenților și a cadrelor didactice. Pe lângă susținerea efectivă online a activităților prevăzute a se desfășura în acest mod, cadrele didactice au obligația de a pune la dispoziția studenților, în format electronic, suportul de curs sau notele de curs, bibliografia și alte informații și materiale didactice”, a explicat Teodor Boantă, purtătorul de cuvânt al ULBS.
Măsuri luate în căminele studențești
ULBS a aprobat și un plan de măsuri ce vor fi aplicate la cantina studențească.
Astfel, se vor organiza intervale aferente servirii meselor, accesul realizându-se astfel încât în cantină numărul persoanelor prezente să fie cel mult 30% din numărul total de locuri.
„Respectarea măsurilor de distanțare fizică se aplică în orice context și în orice spațiu, atât la masă, cât și în intervalele de tranzit, circulație, distribuire a produselor alimentare etc. Gestionarea echipamentelor și obiectelor specifice (tăvi, tacâmuri, carafe pentru apă etc.) va fi adaptată astfel încât contactele să fie limitate. Înainte și după fiecare masă, studenților li se va recomanda spălarea mâinilor și respectarea normelor de igienă. Masca va fi scoasă doar în momentul în care studenții se vor așeza la masă. Sala de mese va fi aerisită înainte și după masă. Se vor realiza cu strictețe curățenia și dezinfecția sălilor de mese, conform planului de curățenie și dezinfecție”, arată Boantă.
În ceea ce privește cazarea studenților, cererile se pot transmite online, la adresa [email protected]. În momentul cazării, fiecare student va completa chestionarul epidemiologic, pe care îl va depune la comisia de cazare.
Conform ULBS, activitățile distractive desfășurate în cămine sunt interzise.
De asemenea, persoanele ce nu sunt cazate în cămine nu au acces în interiorul acestora, iar la nivelul fiecărui cămin se va rezerva o cameră, cu acces direct la baie, pentru izolarea eventualilor contacți COVID.
Teodor Boantă, purtătorul de cuvânt al ULBS, precizează că, înainte de redeschiderea căminelor, se vor efectua curățenia și dezinfecția tuturor spațiilor comune și de cazare, iar în aceeași cameră de cămin vor fi cazați, pe cât posibil, studenți din aceeași serie și același an de studiu, cu respectarea distanțării fizice de cel puțin un metru între paturi.
„Va fi asigurată o dotare optimă a grupurilor sanitare comune, în special cu săpun lichid, vor fi limitate deplasările în cadrul căminului și se vor evita aglomerările, iar purtarea măștii este obligatorie în toate spațiile comune. Studenții vor fi instruiți în permanență cu privire la respectarea măsurilor de protecție individuală”, mai spune Boantă.
Potrivit aceleiași surse, în situația în care, în Sibiu, incidența cumulată a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-CoV2 pe o perioadă de 14 zile va fi mai mare de 3/1000 locuitori, activitățile didactice se vor desfășura exclusiv în mediul online.