Bugetul pentru 2021 este unul al relansării, prioritatea numărul 1 fiind relansarea economică, a declarat joi seara ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare.
„Prioritatea numărul 1 este relansarea economică. De departe. E un buget al relansării. E un buget al redresării economice. E bugetul care creează premisele revenirii României la o creştere economică, acea prognozată de 4,3%. În al doilea rând, este un buget al responsabilităţii, pentru că revenim de la o zonă de deficit de 9,8% la una de 7,1%, deci, practic, revenim la un traiect de consolidare a deficitului bugetar şi ţintim să ajungem la 3%, să revenim în parametri la orizontul anului 2024. Şi în al treilea rând, e bugetul care asigură premisele pentru susţinerea cheltuielilor cu criza sanitară, astfel încât acestea să fie acoperite, să avem o vaccinare care se desfăşoară în cele mai bune condiţii şi în acelaşi timp să avem pachetul de stimulare pentru zona privată, care să funcţioneze”, a spus Alexandru Nazare, la Antena 3.
Întrebat dacă există în continuare miniştri care au nemulţumiri cu privire la bugetele primite, el a afirmat că nu crede să existe un proiect de buget unde „toată lumea să fie mulţumită”
„Nu există aşa ceva, să fie toţi miniştrii mulţumiţi…Eu zic că o analiză a discuţiilor avute cu toată lumea, pe care le-am avut şi eu, le-a avut şi primul ministru, eu zic că toţi miniştrii au înţeles. Au înţeles că este o chestiune de responsabilitate, e o chestiune extrem de importantă în acest an să facem acest efort împreună şi să reducem deficitul la 7,16% şi cred că au înţeles că trebuie fiecare ministru în parte să-şi facă propria analiză a aparatului propriu şi să vină cu măsuri de reducere a cheltuielilor”, a susţinut acesta
Alexandru Nazare nu a dorit să menţioneze numele miniştrilor care au fost nemulţumiţi.
Întrebat de ce bugetul Ministerului Sănătăţii este mai mic decât cel de anul trecut, Alexandru Nazare a spus că este „doar aparent o scădere”.
„Aparent e o scădere, pentru că de fapt, dacă ne raportăm la bugetul anului 2019, e o creştere. Aici ce a scăzut: subvenţia de echilibrare, iar subvenţia de echilibrare la Casă de la 9 la 6 miliarde scade în condiţiile în care Casa în acest an în care ne revenim va avea o colectare a contribuţiilor mult mai bună. Deci, ca atare, 6 miliarde va fi subvenţia de echilibrare şi va fi cu un miliard mai mare decât subvenţia de echilibrare din 2019 pe care îl luăm ca an de referinţă pentru un an normal….Nicio cheltuială care este destinată bunurilor şi serviciilor, a medicamentelor, a tuturor celor necesare în sănătate (nu scade – n. r.), cheltuiala pentru sănătate creşte.
Este la 102% faţă de anul trecut. Deci, nu se umblă la cheltuiala pentru sănătate. Este strict subvenţia pe echilibrare şi faptul că nu mai plătim atâtea concedii medicale cum am plătit anul trecut pentru că nu va mai fi aceeaşi situaţie, iar acolo facem încă o economie în jur de 700 milioane de lei. Acesta este explicaţia”, a afirmat şeful de la Finanţe. (AGERPRES)