Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, împreună cu alte trei universități, au anunțat că se solidarizează cu Universitatea București în decizia de exmatriculare a celor 45 de stundenți care au copiat la examene.
Universitatea Lucian Blaga din Sibiu a transmis că susține decizia conducerii Universității București de a exmatricula studenții care au copiat la examenele din sesiunea din luna februarie. „Facultatea de Drept a Universității Lucian Blaga din Sibiu, membră a Hexagonului Facultăților de Drept, își exprimă solidaritatea față de Facultatea de Drept a Universității din București în demersul acesteia de a nu tolera frauda incontestabilă. Sistemul educațional, învățământul juridic în particular, trebuie să promoveze în primul rând valori fundamentale – integritate, onestitate, corectitudine, bună-credință. În lipsa lor, sistemul nu mai are rațiune de a funcționa.” au transmis reprezentanții ULBS.
Același mesaj a fost transmis și de facultățile de Drept din alte două centre universitare, Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca și Alexandru Ioan Cuza, Iași, ulterior gestul lor fiind urmat de Facultatea de Drept din Timișoara, din cadrul Universității de Vest.
„Considerăm incompatibilă cu valorile care trebuie să caracterizeze activitatea academică și o societate sănătoasă tolerarea oricăror forme de fraudă organizată a unor examene, indiferent de circumstanțele particulare în care s-au produs. (…) A arăta intransigență față de astfel de comportamente, repetate, reprezintă nu doar un standard moral necesar, dar și o formă de respect față de marea majoritate a studenților care respectă standardele academice” a transmis Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.
„Corectitudinea examinării, indiferent de forma acesteia este o valoare intangibilă; această valoare este fundamentul formării unor generații integre de profesioniști ai dreptului și constituie obiectivul central al activității universitare. Pentru aceste considerente, suntem pe deplin angajați în protejarea corectitudinii formelor de evaluare și asumarea consecințelor încălcării acesteia. Exprimăm deplina solidaritate cu demersurile menite să protejeze valorile ante-menționate” – Universitatea Al. I Cuza din Iași.
„Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara își reafirmă angajamentul ferm de a promova și proteja valorile fundamentale ale societății, între care dreptatea, echitatea și integritatea, precum și valorile fundamentale ale mediului universitar juridic, între care calitatea, rigoarea și corectitudinea în recunoașterea performanței academice”, a anunțat conducerea Universității de Vest din Timișoara.
Cele patru universități au reacționat în urma deciziei fără precedent luată de conducerea Universității București de exmatricula 45 de studenți la Drept. Rectorul Marian Preda a anunțat, pe 2 martie, că cei 45 de studenți de la Drept “care au fraudat mai multe examene” au fost exmatriculați. „În calitate de rector al Universității din București, validez propunerea de exmatriculare ca urmare a fraudei constatate” de Consiliul Facultății de Drept, a anunțat astăzi Marian Preda. „Pentru fraudarea examenelor nu există decât o singură sancțiune, și anume exmatricularea”, a mai spus rectorul.
Singura Facultate de Drept membră a „Hexagonului facultăților de Drept” care nu a reacționat este cea din cadrul Unviersității din Craiova.
Studenții au fost acuzați că au folosit mai multe grupuri de whatsapp, în paralel cu examenele desfășurate online, pentru a rezolva împreună subiectele de examen.