Parcul Sub Arini va fi reamenajat și modernizat, în cadrul unui proiect demarat de Primăria Sibiu, care urmărește „intervenții de reabilitare pentru punerea în valoare a elementelor reprezentative”.
Primăria Sibiu a lansat o licitație pentru achiziția serviciilor de expertiză tehnică, pus studii și documentații, pentru proiectul „Amenajare Parc sub Arini”, respectiv etapa de elaborare a „documentației de atribuire pentru faza de elaborare a documentației tehnice (DALI)”. Mai exact, este vorba despre „amenajare peisagistică și arhitectură pentru infrastructură de recreere și spații verzi”, după cum se arată în caietul de sarcini al licitației.
Descrierea amenajărilor pe care primăria intenționează să le facă include intervenții de modernizare și punere în valoare a aleilor, fântânilor, podețelor, băncilor, corpurilor de iluminat, a vegetației precum și amenajarea de facilități noi cu rol de odihnă și agrement.
Concret, urmează să fie instalate sisteme de irigații automatizate și rețele de drenare, sporirea numărului de arbori, crearea de zone pentru socializare, amplasarea unor scene pentru spectacole, dar și a unor spații pentru spectacole în aer liber, expoziții, zone cu caracter recreațional provizoriu, realizarea de noi alei, acolo unde sibienii au circulat pe spațiul verde. Din punct de vedere arhitectural și peisagistic sunt menționate „refacerea zestrei dendrologice, crearea unor luminișuri, pe care pot fi amplasate construcții provizorii pentru agrement, sport și recreere (patinoar, seră, terenuri de sport, scene pentru spectacole)”. Primăria subliniază un concept important al proiectului: „Trebuie eliminat conceptul „nu călcați iarba”, publicul trebuie să se bucure de spațiul verde urban”. Se mai intenționează extinderea iluminatului în zona de peluze de gazon și completarea și modernizarea sistemului de supraveghere video.
În urma semnării contractului cu firma câștigătoare, vor fi realizate documentația (DALI), obținere avize și acorduri, expertiză tehnică, studiu topografic, studiu geotehnic, avize solicitate prin Certificat de Urbanism și altele similare. Durata contracului este prevăzută la 75 de zile de la semnare. Ulterior, primăria va contracta servicii separate pentru proiectare și execuție, care ar urma să dureze 24 de luni.
Primăria a estimat valoarea acestui contract la 336.134 lei, respectiv circa 69.000 de euro.
Conform algoritmilor de calcul al punctajului în cadrul licitației, compania ofertantă are nevoie de o persoană arhitect peisagist (inginer peisagist sau urbanist peisagist), cu experiență în contracte similare, „pentru lucrări de amenajare/reabilitare/modernizare infrastructură recreere și/sau lucrări de amenajare peisagistică a spațiilor verzi/zonelor recreere /spațiilor de joaca/parcurilor”. De asemenea, este solicitat un arhitect-șef de proiect, cu experiență în contracte similare.
Potrivit descrierii făcute de primărie, Parcul Sub Arini are 21,65 hectare și este cel mai mare parc al municipiului Sibiu și unul din cele mai vechi parcuri publice din țară. A fost înființat în 1857 de primărie, pe locul unei foste păduri de stejar. Inițial, parcul avea două alei principale și începetea din capătul străzii Școala de Înot și se termina la „Digul cu Pini”, lângă Bolta Rece. În Parcul Sub Arini se regăsesc 80 de specii de arbori și arbuști ornamentali și forestieri, din care 33 de specii exotice rare și 47 indigene. Printre atracțiile parcului se numără fântâna arteziană, rozariul, piațeta cu statuia lui M. Eminescu, podul din petal, terenuri de sport, locuri de joacă, ștrandul.