-1.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Medici și mămici, campanie pentru nou-născuți: „Doar împreună putem schimba lucrurile în mai bine”

Cele mai citite

Monitoare pentru nou-născuți, reportofoane pentru înregistrarea vocii mamelor, o ambulanță pentru neonatologie sunt câteva dintre proiectele pe care campania MamaEAici și le-a propus pentru acest an, toate în beneficiul celor care au nevoie de susținere atunci când vin pe lume.

Asociația LaPrimulBebe organizează an de an două campanii, iar anul acesta a ales pentru una dintre ele un proiect propus de reprezentanții Secției de Neonatologie a Spitalului Județean Sibiu, #MamaEAici. Acesta presupune dotarea Secției de Neonatologie a maternității Sibiu cu un sistem de supra-monitorizare care reduce rata mortalității, a erorii umane și crește capacitatea medicilor de a interveni mai rapid și mai eficient. România este o țară fruntașă în Uniunea Europeană la rata mortalității infantile, iar acest sistem este unul foarte util pentru orice secție de terapie intensivă neonatală, cu atât mai mult uneia care deservește atât de multe zone, cum este cazul Secției de Neonatologie din Sibiu. Secțiile de terapie intensivă neonatală în România nu dispun din păcate nici de locuri suficiente pentru toți bebelușii care au nevoie de asistență, nici de toate echipamentele potrivite pentru a le acorda ajutor în cel mai scurt timp.

Denumirea campaniei, #MamaEAici, își are fundamentul în dorința de a dota maternitatea Sibiu și cu un sistem video prin care mama să își poată vedea bebelușul în incubator, iar acesta să îi poată auzi vocea. De multe ori bebelușii rămân în spital două până la patru luni, iar prezența vocii mamei în tot acest timp poate face diferența în recuperarea copiilor.

Pentru a achiziționa sistemul video necesar monitorizării bebelușilor, campania #MamaEAici trebuie să atingă țelul de a strânge fonduri în valoare de 250.000 de Euro. Iar dacă donațiile vor atinge pragul de 450.000 de Euro, visul de a achiziționa și o ambulanță neonatală, foarte necesară și inexistentă în zona judeșului Sibiu, ar deveni și el realitate.

Toți banii din donații, în contul proiectului

Mai multe despre ideea acestui proiect am aflat de la dr. Livia Ognean, medic primar al Secției de Neonatologie a Spitalului Județean Sibiu, inițiatoare a nevoilor și a ideii campaniei #MamaEAici:

Totul a început printr-un concurs de proiecte pe care l-au organizat mămicile extraordinare din Asociația LaPrimulBebe, o comunitate de mame din întreaga țară care a fost apreciată și premiată pentru campaniile pe care le-au organizat în trecut și pentru succesul acestora. Ele au realizat mereu lucruri deosebite și au adunat întotdeauna mai multe fonduri decât a fost nevoie ca să-și ducă la îndeplinire proiectele. Anul acesta ne-am înscris și noi cu un proiect, iar lor le-a plăcut foarte mult inițiativa noastră, și anume un ghem din mai multe proiecte pe care noi le aveam în gând de mai mult timp, însă nu am avut capacitatea să le organizăm. Organizarea campaniei ține efectiv de Asociația LaPrimulBebe și de felul în care aceasta își organizează toate campaniile. Au grupuri de mame pe Facebook în toate județele din țară, unde se licitează –  unele mame vând, altele cumpără, și toții banii intră în contul proiectului. Tot ce pot spune este că sunt în grupul din județul Sibiu și a fost o efervescență extraordinară. S-a vândut și s-a cumpărat orice în decurs de 6 zile. Am fost impresionată și de multitudinea de mame care au participat, și de mesajele extraordinare pe care le-a primit de la acestea și de dorința de a ajuta la îndeplinirea proiectului. Chiar am fost emoționată de multe ori citind mesajele lor.

Campania continuă până în luna august. Prin diferite acțiuni se adună donații și se centralizează rezultatele, iar doritorii pot dona pentru proiect într-un cont pus la dispoziție de Asociația LaPrimulBebe. 

Legătura dintre mamă și copil, esențială

Nevoia unei stații de monitoare și a monitoarelor în sine vine din lipsa de personal care din păcate reprezintă încă actualitatea Secției de Neonatologie a Spitalului Județean Sibiu.

„Monitoarele ne pot ajuta să fim acolo tot timpul, să vedem exact care dintre copii are nevoie de ajutor și care are nevoie de ajutor imediat. Ba, mai mult decât atât, sistemul de monitorizare va permite ca și medicii care funcționează pe patru etaje – pentru că practic noi în timpul gărzii avem de mers peste tot, nu doar în secția de terapie intensivă –  să poată vedea de la distanță ce se întâmplă în secția de terapie intensivă și să poată interveni mai repede”, explică dr. Livia Ognean.

„O altă parte din proiect se adresează legăturii dintre mamă și copil, respectiv este vorba de un roboțel care poate prelua imagini video și le poate transmite părinților care nu pot să stea în spital cu copilul și atunci au nevoie doar de un telefon pentru a-i vedea. Este o dotare utilă mai ales în perioade ca acestea în care vizitele înspital sunt limitate. De asemenea este un proiect care se adresează și mamelor care nu pot sta mereu în Terapie Intensivă și care vor putea înregistra povești sau cântecele cu ajutorul unor reportofoane care pot fi puse apoi în incubatoare copiilor care cunosc vocea mamelor. Sunt niște reportofoane mai performante, speciale pentru astfel de acțiuni, care nu distorsionează vocea. Iar cea de-a treia parte a  proiectului este un vis mare pe care ni-l dorim de mult, și anume o ambulanță specială neonatală dotată cu tot ceea ce e nevoie pentru nou născuți. Este un proiect pe care l-am gândit cu speranța că vom reuși într-o zi să ne aducem noi copiii de la spitalele din subordine în condiții mult mai bune decât acum, pentru că, din păcate, de multe ori starea copiilor se deteriorează destul de rău pe durata transportului, și din cauza echipamentelor care nu sunt speciale pentru ei, și din cauza asistenței care nu este specializată”, mai spune aceasta.

Despre Maternitatea Sibiu

Maternitatea din Sibiu este o maternitate de grad 3, adică o maternitate unde sunt direcționate nașterile premature. Aici se nasc peste 3000 de copii anual, atât la termen cât și prematuri. Peste 350 dintre ei ajung in secția de terapie intensivă și peste 450 în secția de prematuri.

Asociația LaPrimulBebe a fost fondată în urmă cu 8 ani de Atena Boca și este deja o mișcare amplă în România, una menită să pună reflectorul pe importanța rolului mamelor în viața copiilor lor, dar mai ales în societatea care va fi condusă nu peste mulți ani de acești copii. LaPrimulBebe este singura comunitate online din România numită de comania Facebook una dintre cele mai de impact 100 de comunități online din lume. Are peste 200.000 de membri activi, 300 de evenimente de educație parentală și 2.000.000 de Euro strânși în campaniile umanitare. Astfel LaPrimulBebe a devenit o voce a mamelor din România

Mai multe detalii despre campania #Mamaeaici pot fi găsite pe pagina de Facebook La Primul Bebe și în comunitățile online La Primul Bebe dedicate fiecărui județ din țară, sau pe pagina web: www.laprimulbebe.ro.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect