Ministrul Sănătății Ioana Mihăilă a prezentat concluziile raportului care a analizat situația diferențelor dintre decesele consemnate de spitale și cele anunțate de autorități oficial.
Potrivit primelor date din raportul Ministerului Sănătății, pe platforma Alerte MS, folosită de spitale, au fost raportate 26.106 decese asociate Covid (din care 6.181 decese suspecte Covid) pe parcursul anului 2020. Autoritățile, prin Grupul de Comunicare Strategică, au anunțat oficial, în 2020, 15.767 de decese Covid, pe baza cifrelor din DSP-uri.
Din cele 26.106 de mii de decese asociate Covid, 227 au avut diagnostic principal Covid-19 identificat și 25.875 cu diagnostic secundar Covid-19.
“Referitor la cele 25.875 de decese, situația se prezintă astfel: 19.698 de decese au diagonostic secundar cu codul U071 (deces confirmate Covid) și 6.181 cu codul U072 (decese suspecte Covid)”, a anunțat ministrul Ioana Mihăilă. Ea a mai spus că în unele unități sanitare diferențele de raportare au ajuns până la 500 de cazuri între cele două platforme.
„Pentru aceeași perioadă în Aplicația Coronaforms s-au înregistrat 16.120 de decese, iar în AlertMS 18.948 de decese. Numărul de decese rezultat dupa menținerea acelor diagnostice care nu fac referire la cauze acute de deces din raportările DRG transmise de spitale este 18.670.” a mai precizat Mihăilă, citând raportul MS.
„Comunicările zilnice transmise populației sunt cele din CoronaForms. Comunicările care au fost transmise de către comisia de analiză sunt din alte baze de date, care nu pot fi comunicate zilnic pentru că necesită analize suplimentare” a mai spus ministrul.
Ea a explicat că rapoartele spitalelor, care au la bază certificatele medico-legale, sunt transmise lunare, cele de la INS au o întârziere de 45 de zile.
Diferența de aproximativ de 5000 de oameni care au decedat vine din modul în care au fost analizate cauzele morții și mai ales din întârzierile de raportare. Teoretic, ar fi fost nevoie de o reactualizare permanentă, lunară, a deceselor COVID, lucru care nu s-a întâmplat.
„Așa cum s-a întâmplat și în alte țări, este și va fi nevoie de o reanaliză a numărului de decese, pe baza certificatelor medico-legale constatatoare”, a explicat Mihăilă diferența dintre cele două numere.