Adrian Gheorghe, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate din România, spune că imposibilitatea unor români de a-și face analizele gratuit, așa cum prevede statutul de asigurat, ține și de bani, dar și de alte cauze. Deși încearcă să dea vina pe bani și pe distribuirea cheltuielilor în timp, nu are explicații foarte clare.
„Nu există o formulă magică în momentul acesta – un singur lucru pe care îl facem cu adevărat catastrofal și pe care, dacă l-am rezolva, totul ar merge foarte bine. Cred că este nevoie aici și de o anumită prioritizare a serviciilor și investigațiilor incluse în pachet, și aici, aceasta este o decizie importantă de politică de sănătate. Ba chiar și o decizie de politică publică în afara politicii sanitare”, spune Adrian Gheorghe într-un interviu acordat Hotnews.ro, pe tema fondurilor pe care CNAS le aare la dispoziție pentru a deconta serviciile medicale ale românilor. El susține că „pachetul de bază în România este unul generos pe hârtie nu doar pentru investigații paraclinice, dar și pentru alte servicii” și încearcă să dea de înțeles că singura soluție de echilibrare ar fi reducerea serviciilor oferite în pachetul de bază.
„Reducerea pachetului este o temă sensibilă, care trebuie abordată cu un maxim de seriozitate, mai ales în ceea ce privește criteriile – adică hai să ne asumăm că facem ceva, oferim niște intervenții constant, la un nivel standard pentru toată lumea, indiferent de…” spune mai departe Gheorghe, fără să mai spună „de ce”.
Președintele CNAS mai atinge detalii precum creșterea alăcărilor pentru investigații paraclinice, răspândirea costurilor în timp sau „elementele de aleatoriu” ale sistemului.
Deocamdată însă nu pare că avem soluții pe termen scurt. Un proiect cu fonduri europene pentru digitalizarea „formularisticii” nu va rezolva, cu siguranță, problema lipsei banilor pentru servicii la care oamenii au dreptul prin lege, în virtutea statutului de asigurat.
O primă concluzie este „Am încercat să facem ceva pentru acest contract-cadru, care va intra în vigoare de la 1 iulie, însă nu am reușit”. Cam aici ne află în acest moment și ar fi bine să aflăm cât mai curând că au apărut și alte soluții mai inteligente.