Joi a fost identificat un focar de Pestă Porcină Africană, acesta aflându-se în trei exploatații din localitatea Velț, în urma morții a 11 porci. În urma confirmării focarului, în exploatație mai trăiau 100 porci, aceștia fiind uciși.
Evaluarea animalelor şi produselor se va derula conform Hotărârii numărul 1.214 din 7 octombrie 2009 privind metodologia pentru stabilirea şi plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor.
Ca urmare a confirmării acestui focar a avut loc Ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu, iar în cadrul ședinței s-a prezentat planul de măsuri aferent focarului și a fost adoptată decizia comună cu județul Mureș și Alba.
„Pentru focarul identificat în localitatea Velț s-au stabilit următoarele. Începând cu data de 19.05.2021 se stabilește o zonă de protecție în jurul focarului din localitatea Velț cu o rază de 3 kilometri, incluzând localitatea Velț. Fondurile de vânătoare aflate în raza zonei de protecție sunt F.V.32 Dârlos – județul Sibiu, F.V.63 Târnăveni și F.V.62 Gănești, județul.
Începând cu data de 19.05.2021 se stabilește o zonă de supraveghere în jurul focarului din localitatea Velț , cu o rază de 10 kilometri, (cuprinde si zona de protecție) incluzând localitățile: Blajel, Păucea, Bazna, Mediaș, Românești, Boian, Curciu și Valea Lungă – toate în județul Sibiu ; localitățile Tătârlaua și Cetatea de Baltă – în jud. Alba și localitățile Delenii, Cornești, Botorca, Crăiești, Seuca, Adămuș, Dâmbău, Târnăveni și Băgaciu – în jud. Mureș”, se arată într-un comunicat de presă.