0.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Comisia Europeană propune extinderea Spațiului Schengen în România

Cele mai citite

România ar putea intra în Spațiul Schengen, cel care asigură libera circulație, fără control la frontiere, dacă propunerea făcută de Comisia Europeană va fi aprobată. În ultima perioadă a existat informația potrivit căreia Croația ar putea intra în Schengen înaintea noastră.

România, Bulgaria și Croația au fost propuse de Comisia Europeană să intre în Spațiul Schengen pentru ca acest spațiu să fie mai sigur în fața situațiilor de criză. ”Fluxul liber de persoane, bunuri și servicii se află în centrul UE și este esențial pentru recuperarea Europei după criza coronavirusului”, spune CE în comunicatul transmis.

Propunerea făcută de vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, precizează că ”Schengen nu este complet fără toate statele membre. Un Schengen mai incluziv va fi un Schengen mai puternic și mai sigur în fața situațiilor de criză”.

Croația a fost propusă deja, neoficial, să intre în Schengen, existând temerea, printre politicienii români, că ar putea devansa România, deși a intrat în UE mult mai târziu decât România.

Intrarea României în Schengen ar însemna că dispar controalele cu Ungaria, la frontieră, la fel și cele cu Bulgaria, iar în aeroporturi, toate zborurile către state membre UE se vor desfășura fără control, pe fluxuri separate.

Propunerea făcută urmărește revizuirea mecanismului de monitorizare și evaluare a respectării cerințelor de aderare la Schengen, pentru a include o procedură rapidă de aplicat în cazul în care un stat se abate de la criterii. Acest element ține de opoziția pe care au făcut-o unele state la intrarea României în Schengen, în special Olanda, sub pretextul neîndeplinirii criteriilor din MCV. De asemenea, se propune implementarea unui instrument de reacție la situații de urgență (cum ar fi pandemiile), astfel încât controalele la frontierele interne să fie ultima măsură ce poate fi adoptată. În plus, este urmărită interconectarea sistemelor de gestionare a frontierelor, până în 2023, digitalizarea vizelor și documentelor de călătorie, modernizarea cadrului de schimb de informații privind ADN-ul persoanelor și a vehiculelor înmatriculate.

România și Bulgaria se află la frontiera estică a Uniunii Europene, asigurând granițele cu Turcia, Marea Neagră (implicit Rusia), Republica Moldova și Ucraina.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect