0.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Despre colonoscopie Şi screeningul cancerului colorectal

Cele mai citite

Colonoscopia este o procedură endoscopica care constă în explorarea colonului (intestinului gros) prin introducerea unui tub flexibil (colonoscop) prin orificiul anal, cu scopul de a detecta leziuni de la acest nivel(tumori, polipi, inflamație etc). Colonoscopul prezintă la capătul lui o mini camera video și un orificiu special pe unde se pot introduce accesorii medicale necesare pentru prelevarea de biopsii sau înlăturarea unor polipi.

De ce se efectuează colonoscopia?

Colonoscopia reprezintă “standardul de aur” în detecția tumorilor incipiente sau a leziunilor precanceroase, de asemenea este singură modalitate non chirurgicală de a înlătura în totalitate polipii colonici.

 Indicațiile colonoscopiei

Persoane cu vârstă peste 45 ani, persoane cu antecedente familiale sau personale de cancer colorectal, polipii adenomatosi, pacienți cu rectoragii sau test hemocult pozitiv, pacienți cu boală inflamatorie intestinală(boală crohn, rectocolita ulcero-hemoragică), pacienți cu anemie sau scădere ponderala neprecizată, sau pacienți cu tulburări de tranzit intestinal (diaree, constipație, alternanța diaree-constipație).

Cum se realizează pregătirea

pentru colonoscopie?

În ziua care precede examinarea, pacientul își va prepară o soluție purgativa, recomandată de către medicul care va realiza colonoscopia, în vederea evacuării și curățării colonului.

Cu două zile înaintea colonoscopiei, pacientul nu va consumă alimente care pot rămâne în colon (fructe, legume și tot ce conține semințe).

În timpul examinării propriu-zise, prin înaintarea colonoscopului de-a lungul intestinului gros și insuflarea de aer, pot apărea crampe abdominale și balonare, însă acestea au caracter trecător.

Contraindicațiile colonoscopiei:

Pacienții cu infarct miocardic recent și cei cu AVC recent( minim 3 săptămâni)

De reținut!

Cancerul colorectal este o patologie des întâlnită în rândul pacientiilor cu vârstă peste 50 ani, de aceea prevenția cancerului colorectal este foarte importantă și orice pacient cu vârstă peste 45 ani, cu sau fără simptomatologie, trebuie să efectueze colonoscopia de screening.

 Dr. Daniela Coman 

Medic Specialist Gastroenterologie

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect