Guvernul României a adoptat proiectul de lege prin care se elimină cumulul pensiei cu salariul în sectorul bugetar și care permite creșterea vârstei de pensionare, opțional.
Proiectul de lege care reglementează cumulul pensiei cu salariu și stabilește noi reguli pentru limita de vârstă la pensionare prevede posibilitatea în cazul celor care îndeplinesc condițiile de pensionare în sistemul public de pensii, inclusiv pensiile de serviciu, sau ai sistemului pensiilor militare de stat, de opta între continuarea activității și încetarea contractului de muncă.
Persoanele care au ieșit deja la pensie în sistemul public de pensii, sunt beneficiari ai pensiilor de serviciu sau beneficiari si sistemului pensiilor militare de stat vor avea opțiunea pentru reîncadrare, însă în cazul în care vor opta pentru această variantă li se va suspenda plata pensiei. Limita de vârstă pentru reîncadrare este de 70 de ani. Proiectul prevede că românii în această situație pot exercita opțiunea inversă, la cerere, pentru reluarea plății pensiei și încetarea raporturilor de muncă, oricând până la împlinirea vârstei de 70 de ani.
Demnitarii, excepție în cazul cumului de pensie cu salariul
Un dintre prevederile importante ale proiectului de lege este cea referitoare la cumulul pensiei cu salariul. În acest caz, primarii, parlamentarii sau miniștrii pot cumula pensia cu salariul. Este vorba despre persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau celor pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție, care sunt astfel exceptate de la interdicția de a cumula pensia cu salariul. Motivația acestei excepții a fost generată de o decizie a Curții Constituționale, care a stabilit că exercitarea funcțiilor pe o perioadă temporară nu le poate lua dreptul la pensie acestor persoane.