Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a început urmărirea penală împotriva unui agent de Poliție din județul Sibiu, pentru mai multe infracțiuni de luare de mită, șantaj, complicitate la furt, abuz în serviciu, tortură și multe alte fapte, comise în ultimii circa doi ani.
Mai multe percheziții sunt desfășurate de procurori și polițiști la diferite adrese din Orlat, inclusiv la Poliția Rurală Orlat, pentru ridicarea eventualelor dovezi privind săvârșirea unor infracțiuni de către un agent de poliție al acestei secții.
Procurorii susțin că polițistul din Orlat a săvârșit un lung șir de infracțiuni, nici mai mult nici mai puțin de 20 de fapte, prevăzute de 10 articole diferite din Codul Penal, undele dintre ele fiind săvârșite în calitate de complice. Sunt fapte grave, care dacă vor fi dovedite în fața judecătorilor ar putea să-i aducă ani grei de pușcărie.
Iată lista de infracțiuni pentru care a fost cercetat polițistul, așa cum a fost transmisă de Ion Veștemean, prim-procuror al Parchetului Tribunalului Sibiu:
– 6 infracţiuni de luare de mită, prev. şi ped. de art. 289 alin.1 C.pen., raportat la art. 6 alin. 1 şi art. 7 alin. 1 lit. c din Legea nr. 78/2000, republicată
– o infracţiune de complicitate la furt, prev. şi ped. de art. 48 alin. 1 C.pen., cu referire la art. 228 alin. 1 C.pen.,
– o infracţiune de șantaj, prev. și ped. de art. 207 alin. 1 C.pen., cu referire la art.131 alin. 1 din Legea nr. 78/2000, republicată,
– o infracţiune de instigare la abuz în serviciu, prev. și ped. de art. 47 alin. 1 C.pen., raportat la art. 297 alin. 1 C.pen., cu referire la art. 132 alin. 1 din Legea nr. 78/2000, republicată,
– 4 infracțiuni de abuz în serviciu, prev. și ped. de art. 297 alin. 1 C.pen., o infracţiune de uzurpare a funcției, prev. și ped. de art. 300 alin. 1 C.pen.,
– 2 infracţiuni de purtare abuzivă, prev. și ped. de art. 296 alin. 1 C.pen.,
– o infracţiune de purtare abuzivă, prev. și ped. de art. 296 alin. 2 C.pen., raportat la art.193 alin. 2 C.pen.;
– o infracţiune de tortură, prev. și ped. de art. 282 alin. 1 lit. a și b C.pen.;
– o infracţiune de lipsire de libertate în mod ilegal, prev. și ped. de art. 205 alin. 1 C.pen.
– 2 infracţiuni de instigare la fals intelectual, prev. și ped. de art. 47 alin. 1 C.pen., raportat la art. 321 alin. 1 C.pen., toate cu aplicațiunea art. 38 alin. 1 C.pen., privind concursul real de infracțiuni.
Care este însă povestea din spatele acestor acuzații. Procurorii spun că în perioada aprilie 2019 – ianuarie 2021, agentul de poliţie din cadrul Secţiei 6 Poliţie Rurală Orlat, jud. Sibiu, avea în instrumentare dosare penale, dar şi diverse alte lucrări generale, iar în acest context a pretins şi a primit de la persoanele implicate în acele dosare/lucrări produse alimentare şi nealimentare, dar şi sume de bani modice, cu titlu de mită, în legătură cu soluţionarea acelor plângeri sau petiţii.
Există însă și implicații politice în acest dosar: agentul de poliţie cercetat penal a fost complice la sustragerea unei cantităţi de emulsie bituminoasă şi ar fi executat acte de constrângere morală asupra unui consilier local al unei unităţi administrativ-teritoriale din circumscripția Secției 6 Poliție Rurală Orlat, jud. Sibiu, determinându-l astfel pe acel ales local să voteze, în cadrul ședinței de consiliu local, un anumit candidat la funcţia de viceprimar al acelei comune, agreat de poliţist.
Mai spun procurorii că, în perioada octombrie 2020 – ianuarie 2021, acelaşi agent de poliţie, în trei rânduri, acţionând cu rea-credinţă, a omis să dispună măsurile legale în legătură cu constatarea unor infracţiuni şi respectiv constatarea şi sancţionarea unor contravenienţi, încălcându-şi astfel atribuţiile de serviciu. Spre exemplu, într-una dintre aceste situaţii de neluare a măsurilor legale, agentul de poliţie, ar fi adresat cuvinte şi expresii jignitoare petentei care a reclamat comiterea unei fapte ilicite de către un apropiat al poliţistului, iar într-un alt caz l-ar fi determinat pe un coleg al acestuia să nu dispună măsurile legale de constarea şi sancţionare a unui contravenient, prieten al agentului de poliţie anterior menţionat.
Există și acuzații referitoare la furtul de lemne. „În cursul lunii ianuarie 2021, constatând existenţa unor acte de sustragere de material lemnos, agentul de poliţie din cadrul Secţiei 6 Poliţie Rurală Orlat, jud. Sibiu, aflat în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, ar fi prins pe unul dintre făptuitori în apropierea locului de comitere a faptei, ocazie cu care, încălcându-şi cu ştiinţă atribuţiile sale de serviciu, ar fi exercitat acte de violenţă fizică nejustificate asupra acelui făptuitor, cauzându-i leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare un număr de 7-8 zile de îngrijiri medicale, după care l-ar fi introdus în portbagajul unui vehicul, transportându-l în aceste condiţii inumane la sediul unităţii de poliţie. Ulterior, agentul de poliţie l-ar fi determintat pe un alt funcţionar, abilitat a stabili valoarea prejudiciului adus fondului forestier naţional, să stabilească un prejudiciu supraevaluat ce urma a fi reţinut în sarcina persoanei depistată şi agresată fizic de către poliţist.”, mai transmite Parchetul.
În urma audierilor care vor avea loc astăzi, urmează să fie cerute eventuale măsuri preventive, arestarea sau controlul judiciar.