Prelungirea măsurii de arest preventiv, solicitată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a fost respinsă de Curtea Apel Alba Iulia, după ce ea fusese admisă de Tribunalul Sibiu. Toți cei opt polițiști merg acasă.
Echipa de polițiști acuzați de luare de mită și alte fapte penale de procurori, în urma unei supravegheri care a durat aproximativ doi ani, a fost eliberată de judecătorii din Alba Ilia, după ce avocații polițiștilor au făcut contestație la măsura de prelungire. Aceasta fusese decisă de Tribunalul Sibiu, dar n-a rezistat în fața judecătorilor din Alba.
Iată decizia judecătorilor, în dosarul arestării celor opt polițiști de la Rutieră din Sibiu:
„Admite contestaţiile declarate de inculpaţii Bălănoiu Ionuţ Daniel, Cruciatu Marius Giorgel, Opriş Horia Valerian, Panţîr Sorin Ionel, Paul Dumitru, Vîlcică Eugen, Tudosoiu Nicolae şi Voicu Alexandru împotriva încheierii penale nr. 76/CC din data de 14.06.2021, pronunţate de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Sibiu în dosarul nr. 1545/85/2021. Desfiinţează integral încheierea penală contestată şi soluţionând cauza: Respinge propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu cu privire la prelungirea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii
Bălănoiu Ionuţ Daniel,
Cruciatu Marius Giorgel,
Opriş Horia Valerian,
Panţîr Sorin Ionel,
Paul Dumitru,
Vîlcică Eugen,
Tudosoiu Nicolae
şi Voicu Alexandru.
În baza art. 237 alin. 2 Cod procedură penală raportat la art. 218-219 din Codul de procedură penală înlocuieşte măsura arestării preventive luate faţă de inculpaţii Bălănoiu Ionuţ Daniel, Cruciatu Marius Giorgel, Opriş Horia Valerian, Panţîr Sorin Ionel, Paul Dumitru şi Voicu Alexandru prin încheierea penală nr. 63 din data de 20.05.2021, pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Sibiu, în dosarul nr. 1335/85/2021, cu măsura arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 17.06.2021 până la data de 16.07.2021, inclusiv.
În baza art. 237 alin. 2 Cod procedură penală raportat la art. 218-219 din Codul de procedură penală înlocuieşte măsura arestării preventive luate faţă de inculpaţii Vîlcică Eugen şi Tudosoiu Nicolae prin încheierea penală nr. 65 din data de 21.05.2021, pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Sibiu, în dosarul nr. 1336/85/2021, cu măsura arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 17.06.2021 până la data de 16.07.2021, inclusiv.
În baza art. 221 alin. 1 Cod procedură penală, impune inculpaţilor contestatori obligaţia de a nu părăsi imobilele unde locuiesc, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza, după cum urmează: Bălănoiu Ionuţ Daniel – …; Cruciatu Marius Giorgel – …; Opriş Horia Valerian – …; Panţîr Sorin Ionel – …; Voicu Alexandru – …; Vîlcică Eugen – Apoldu …; şi Tudosoiu Nicolae – …..
În baza art. 221 alin. 2 din Codul de procedură penală, pe durata arestului la domiciliu, inculpaţii au următoarele obligaţii:
a) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori vor fi chemaţi; b) să nu comunice unul cu celălalt sau cu inculpaţii Natea Cristian Vasile, Cătăneţ Sîrbu Ovidiu, M. P. D., Arcaş Nicolae Ilie, Ciurea Florea Adrian, Raţiu Rareş Florin, Vasile Ioana şi Gheorghe Ştefan Giorgian, respectiv de suspecţii Vîlcică Cristian Marius, Popa Constantin Cătălin, Bulea Vasile, Beschiu Ciprian Dumitru, Moaghen Ion Daniel, Todoran Gheorghe Iulian, Micu Răzvan Vasile, Rădulescu Marius, Cerciu Ilie şi Roncea Cristian George. În baza art. 221 alin. 11 din Codul de procedură penală, atrage atenţia inculpaţilor că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii arestului la domiciliu sau a obligaţiilor care le revin ori există suspiciunea rezonabilă că au săvârşit cu intenţie o nouă infracţiune pentru care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, se poate dispune înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura arestării preventive.
În baza art. 221 alin. 12 Cod procedură penală, atrage atenţia inculpaţilor că atunci când, cu rea-credinţă, încalcă obligaţia de a nu părăsi imobilul ori nu respectă itinerarul sau condiţiile de deplasare, stabilite potrivit legii, organul de supraveghere are dreptul de a-l prinde pe inculpat şi de a-l prezenta de îndată organului judiciar, pentru a proceda conform alin. 11.
Supravegherea respectării obligaţiilor care le revin inculpaţilor pe durata arestului la domiciliu se va realiza de către organele de poliţie în a căror circumscripţie locuiesc inculpaţii. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpaţilor dacă nu sunt reţinuţi sau arestaţi în altă cauză. În baza art. 275 alin. 3 din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Sibiu şi în faţa completului judecătorilor de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Alba Iulia rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu azi, 17.06.2021.”