5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Guvernul abrogă prevederile care interzic debranșarea pentru neplată în perioada stării de alertă

Cele mai citite

Facturile neplătite la utilități nu vor mai putea fi amânate la nesfârșit, în baza legislației COVID-19. Guvernul a decis să abroge articolele din legislația privind starea de alertă, care interzic furnizorilor de servicii de utilități să debranșeze rău-platnicii.

Prevederile OUG nr. 70/2020, care interzic deconectarea sau debranșarea celor care nu-și plătesc facturile, pe perioada stării de alertă, vor fi abrogate prin ordonanță de urgență, deoarece operatorii de servicii de utilități au sesizat guvernul că datoriile s-au acumulat la o valoare ce se apropie de un miliard de lei, potrivit Profit.ro.

OUG 70/2020 prevede ca „Pe perioada stării de alertă, operatorii de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situația în care este incident un motiv de debranșare/deconectare, amână efectuarea acestei operațiuni până la încetarea stării de alertă”.

Aceste prevederi au generat dificultăți în relațiile comerciale din sectorul energiei electrice și al gazelor naturale, care afectează „în mod evident” activitățile tuturor participanților din piețele aferente acestui sector, respectiv ale furnizorilor, operatorilor de distribuție și de transport, precum și ale producătorilor de energie electrică și de gaze naturale, potrivit unui document guvernamental.

Datele culese de la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din Romania (AFEER) și Federația Asociaților Companiilor de Utilități din România (ACUE), arată că numărul clienților finali casnici și non-casnici de energie electrică și gaze naturale care nu au achitat contravaloarea consumului de energie electrică și/sau de gaze naturale înregistrat în perioada vizată de amânarea debranșărilor/deconectărilor a ajuns la circa 209.000, cu un cuantum al debitelor restante de circa 249 milioane lei la sfârșitul lunii mai 2021.

În total, există aproape 9 milioane de consumatori casnici și peste 330.000 de consumatori noncasnici de curent electric. În conformitate cu legislația în vigoare, deconectarea/debranșarea de la alimentarea cu energie electrică și gaze naturale pe perioada stării de alertă nu poate fi realizată indiferent de motivul pentru care s-ar fi realizat deconectarea/debranșarea, de momentul la care s-a născut motivul debranșării/deconectării, de situația patrimonială concretă a clienților finali protejați de consecințele măsurii de deconectare/debranșare și de măsurile adoptate, complementar, pentru protecția și sprijinirea populației prin prisma necesității de acces la utilități publice. De asemenea, nu pot fi deconectați nici măcar clienții finali care au solicitat expres acest lucru.

Proiectul de OUG pe care guvernul îl va vota prevede abrogarea prevederilor art. 72, alin (1) din Ordonanței de Urgență nr. 70/2020, în vederea revenirii la prevederile legislative anterioare și includerea unei perioade de tranziție de 90 de zile, în timpul căreia clienții finali care au beneficiat de prevederile art. 72, alin (1) ale Ordonanței de Urgență nr. 70/2020 nu pot fi deconectați pentru debitele restante aferente perioadei de aplicabilitate a respectivelor prevederi.

SURSA: Profit.ro

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

CSU Sibiu în colaps… sportiv și managerial

Baschetul sibian este în colaps. Două înfrângeri jenante și rușinoase, în fața Universității Cluj-Napoca, în deplasare, și acasă, cu...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect