Aproximativ 28% din populația Uniunii Europene nu își permite să meargă într-o vacanță. Românii fac parte dintre cei mai afectați europeni.
Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES) a făcut un studiu conform căruia, 35 de milioane de persoane din Uniunea Europeană (28%), au prea puțini bani pentru a-și permite să meargă vara într-o vacanță de o săptămână. Chiar dacă românii sunt printre cei mai afectați europeni, locuitorii unei alte țări sunt pe ultimul loc.
Țara care ocupă ultimul loc în acest clasament este Grecia. Deși pare ireal, deoarece este destinația preferată a multor oameni, grecii sunt codași la acest capitol. Grecia deschide clasamentul în rândul persoanelor care trăiesc în risc de sărăcie, adică cu mai puţin de 60% din venitul mediu. Astfel, grecii se încadrează în acest clasament cu o pondere de 88,9%. România este țara situată pe al doilea loc cu un procentaj de 86,8% și este urmată de Croaţia (84,7%), Cipru (79,2%) şi Slovacia (76,1%), conform studiului CES.
Printre cei care nu își permit să meargă în concediu regăsim pensionarii și șomerii. De asemenea, trebuie incluse și milioane de muncitori plătiţi cu salarii mici, în special cei care câştigă salariu minim legal.
Mergând la o altă categorie, cea a europenilor care nu merg în concediu, îi găsim pe italieni în frunte. Persoanele din această categorie semnifică 7 milioane de persoane dintr-o populație totală de 60 de milioane de locuitori ai Italiei. Urmează în acest top Spania cu 4,7 milioane, dintr-o populație de 46,5 milioane de locuitori, Germania – 4,3 milioane, din 82,5 milioane, Franţa – 3,6 milioane, din 67 de milioane, Polonia – 3,1 milioane, din 38 de milioane şi România – 3,077 milioane de persoane din aprox 20 de milioane de locuitori.
,,Inegalităţile în materie de concedii între cei mai săraci muncitori şi ceilalţi au crescut în 16 state membre pe parcursul ultimului deceniu”, analiză a datelor Eurostat.
Inegalitatea, un fenomen ,,fruntaș” în România
În România o comparație se poate face între cei care sunt supuşi riscului sărăciei și nu pot să plece în vacanţă cu o rată de 86,8% și cei cu venituri de peste 60% din medie care reprezintă 40,1%. Decalajul de 40,1 puncte procentuale a crescut cu 17,1% începând din 2010.
„Creşterea inegalităţii în materie de vacanţe arată că beneficiile creşterii economice în Europa de-a lungul ultimului deceniu nu au fost împărţite corect”, a declarat Secretarul General Adjunct al CES, Esther Lynch, conform Agerpres.
Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES) crede că reglementarea salariului minim ar putea fi o soluție. Confederaţia sindicală pledează pentru introducerea unui „prag decent” care ar garanta că salariile minime legale nu vor putea fi mai mici de 60% din salariul mediu şi 50% din salariul mediu al oricărui stat membru. Confederația a declarat faptul că în prezent, 17 state membre UE au un salariu minim legal mai mic de 60% din salariul mediu naţional.