5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Proiectul “Tabără pentru copiii romi: Învață de la mine” a ajuns la final

Cele mai citite

Asociația ,,Iulian al II-lea pentru educație și integrarea romilor”, în parteneriat cu Primăria Nocrich, organizează conferința de închidere a proiectului ,,Tabără pentru copiii romi: Învață de la mine” ce va avea loc în data de 4 septembrie, la ora 11.

Proiectul s-a derulat în  Sibiu și Nocrich, fiind cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu, prin Agenda pentru Tineret 2021. Prin intermediul unor ateliere, cursuri, concursuri și drumeții, desfășurate în perioada 6 iunie – 31 august 2021, a fost dată o șansă la educație copiilor și tinerilor de etnie romă. S-a urmărit încurajarea voluntariatului de familie, prin activități în care părinții au sprijinit și au învățat alături de copii, dobândind astfel diferite cunoștințe și abilități.

La finalul proiectului, vor fi prezentate rezultatele beneficiarilor, iar printre invitați se vor afla atât reprezentanți ai ONG-urilor din învățământ, cât și din domeniul cultural-artistic. Totodată, va fi lansată cartea ,,Cea mai frumoasă poveste de iubire” scrisă de Lenuța Neacșu, bibliotecar și locotenent rezervist la Baza Aeriană din Bacău, lansare urmată de un moment artistic oferit de copiii participanți la tabără taberei, alături de invitata lor, Sophia Popianoș din Mediaș. În vârstă doar de 12 ani, Sophia face voluntariat alături de mama ei. Ea a câștigat mai multe concursuri de muzică, îndrumată fiind de profesorul Edith Toth de la Biserica Evanghelică Sf. Margareta.

Lenuța Neacșu s-a născut într-un cartier sărac al Bacăului, într-o familie de țigani, având încă trei frați. Tatăl, deși cu o dizabiliate fizică, a reușit prin hărnicia și talentul lui muzical să-și hrănească și să-și întrețină familia. Cânta la acordeon pe la nunți și botezuri și nu de puține ori a fost jignit de cei ce băuseră prea multe pahare, umilit ca ființă umană pentru singurul motiv că s-a născut țigan.

Lenuța ar fi putut să renunțe la școală și să vândă semințe la meciurile de fotbal, dar dârzenia tatălui ei a încurajat-o să urmeze mai departe studiile, fiind absolventă a trei facultăți, respectiv Litere, Teologie și Biblioteconomie. Lucrează de 25 de ani ca bibliotecară la Bacău și este locotenent în rezervă a forțelor aeriene.

Cartea pe care o va lansa la Sibiu, orașul studenției ei, ,,Cea mai frumoasă poveste de iubire” a apărut la Editura Babel, în anul 2018 și este una dintre cele patru cărți scrise de Lenuța Neacșu.

,,Am citit, am oftat, m-am revoltat. Am închis careta. Am redeschis-o. Am plâns, am zâmbit, m-am bucurat. Când am citit rândurile unui suflet blând care merge pe calea sa, alături de Hristos. Lenuţa Neacşu, este o <<mână>> de om, plină de dor de cer. Oamenii timizi au cel mai frumos suflet. Vorbeşti cu ei şi descoperi comorile lor ascunse”, a precizat părintele Hrisostom Filipescu.

,,Lenuța Neacșu scrie pentru copii romi și pentru noi, foștii copii săraci, crescuți greu de părinți. Cu tați cocoșați de muncă în picioare – și știu ce zic – umiliți de cei care credeau atunci și cred și acum că ne știu și uneori ne calcă în picioare ori ne-ar vrea scoși din lumea câștigată cu trudă. Doar pentru că nu venim de unde vin ei. Lenuța Neacșu este dovada că munca asiduă și cartea, marea prietenă a săracului, sunt elemente de creștere în viețile noastre’’, a scris părintele Constantin Necula pe pagina www.doxologia.ro.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Modificări de trafic pentru evenimentele dedicate Zilei Naționale a României

În intervalul orar 09:30 – 10:30, traficul rutier pe Bulevardul Victoriei din Sibiu va fi închis pentru desfășurarea evenimentelor...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect