După 8 ani în care a funcționat în subordinea ANAF, Vama se separă din nou, în urma unui proiect care datează de alți cinci ani, susținut de aproape toate partidele dar fără un rezultat concret.
Parlamentul României a votat înființarea Autorității Vamale Române, instituție distinctă, în subordinea Ministerului Finanțelor, și desființarea Direcției Generale Vămilor, care este subordonată ANAF. Vama s-a mutat în cadrul ANAF în 2013, în perioada Guvernului Ponta, în cadrul unui proces de reorganizare a Ministerului de Finanțe. După numai trei ani de la acea comasare a Vămii cu ANAF, a început procesul de separare, care însă nu a fost dus până la capăt niciodată. Aproape toți miniștri de finanțe au susținut ieșirea Vămilor din subordinea ANAF, însă acest lucru nu s-a produs până acum, când proiectul de lege depus în parlament în 2019 a fost votat în sfârșit.
Direcția Generală a Vămilor din ANAF are la momentul votării legii de separare peste 2.500 de angajați, care ar urma să fie transferați integral noii autorități. Legea va intra în vigoare imediat după promulgarea ei de președinte și publicarea în Monitorul Oficial.
Guvernul va trebui să adopte o hotărâre de organizare a noii Autorități Vamale Române, legea stabilind Vama va fi condusă de un președinte, cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului finantelor publice. Potrivit noii legi, o parte din atribuțiile pe care le avea DGV anterior, legate de accize, garanții și autorizații, vor rămâne în cadrul ANAF, la nivelul unor structuri specializate.