„Trilogia Transilvană”, de Bánffy Miklós, a fost în atenția publicului sibian la sfârșitul săptămânii trecute. Vineri, în foaierul Bibliotecii Județene ASTRA, volumul a fost prezentat în fața unui public numeros, ce a respectat normele sanitare în vigoare.
„Trilogia Transilvană” a fost elaborată în trei volume – „Numărați” (1934), „Cumpăniți” (1937), „Răzlețiți” (1940) – și a fost editată de mai multe ori în limba maghiară, fiind tradusă în limbile engleză, franceză, spaniolă, germană, italiană și olandeză. Evenimentul s-a bucurat de succes în rândul celor prezenți, apariția ediției în limba română fiind primită cu mare entuziasm și interes de publicul cititor.
„Om de cultură, politician, diplomat, scriitor și grafician, interesat de muzică, pictură, teatru și scenografie, contele castelului de la Bonțida, Bánffy Miklós, a surprins, în cea mai importantă lucrare literară a sa, amprenta extraordinară a modului de viață și a spiritului specific aristocraților maghiari din Transilvania. Cartea lui Bánffy Miklós redă o panoramă completă și veridică a aristocrației transilvane din primele decenii ale secolului XX”, au spus organizatorii evenimentului de vineri.
În cadrul evenimentului, istoricul Lucian Nastasă-Kovács a expus pe larg aspecte referitoare la importanța acestei trilogii pentru cunoașterea istoriei Transilvaniei și a realităților acelor vremuri. A oferit, în egală măsură, informații privind conținutul celor trei volume și a elogiat contribuția semnificativă a traducătorului Marius Tabacu, care semnează varianta textului în limba română
„Bánffy Miklós a realizat o carte extrem de complexă, o restituție istorică pentru Transilvania, spațiu care a adăpostit și adăpostește mai multe culturi, mai multe limbi, etnii și confesiuni, dar în care toată lumea s-a înțeles. (…) Niciodată nu vom avea o imagine completă și veridică asupra istoriei decât în măsura în care apelăm și la cărți de felul acesta. Mereu am făcut apel și la fața nevăzută a istoriei și cred că acolo am descoperit resorturile intime și veridice care au dinamizat diverse evenimente. Trilogia este o carte care îmbină viața socială a comunităților și viața politică maghiară extrem de dinamică, nu doar frescă a decăderii Ungariei, (…) este o carte care abordează momentul politic al Ungariei, însemnările lui Bánffy Miklós începând cu anul 1903. Îmbinând personaje reale cu personaje fictive, cartea lui Bánffy Miklós dă culoare acestei vieți politice de la cumpăna secolului XIX cu secolul XX, oferă fundalul pe care se derulează biografia unui om, dar și o poveste de dragoste”, a spus Lucian Nastasă-Kovács.
Potrivit reprezentanților instituției culturale, lucrarea lui Bánffy Miklós, „Trilogia transilvană”, va fi curând disponibilă pentru public, în colecția de publicații a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.