Cercetătorii israelieni au analizat efectele vaccinului anti-Covid pe termen lung, pentru a înțelege de ce sunt diferite reacțiile organismului, în funcție de data la care s-au vaccinat persoanele care au făcut obiectul studiului. Scăderea imunității a fost evidentă, în studiul realizat, proporțional cu timpul trecut de la imunizare.
Potrivit datelor colectate de medicii din Israel, persoanele care s-au vaccinat cu două Pfizer/BioNTech în ianuarie – februarie au avut o probabilitate cu 51% mai mare de a contracta coronavirusul în luna iulie comparativ cu cei care s-au vaccinat în martie – aprilie, după cum scrie Jerusalem Post, citând datele studiului.
Cercetătorii de la Institutul Kenyon din Ierusalim și de la Centrul de Cercetare și Inovare Maccabi din Tel Aviv au comparat incidența infecțiilor în rândul persoanelor vaccinate în primele luni ale anului, raportat la cei vaccinați în lunile de primăvară. Studiul s-a bazat pe 1,3 milioane de fișe medicale ale celor vaccinați, fiind urmărită evoluția medicală a acestora. Pe măsură ce durata de la vaccinare a fost mai mare, trendul de spitalizare a început să crească. Una dintre concluzii a fost că anticorpii înregistrează un declin al anticorpilor și altor elemente din sistemul imunitar la 4 până la 6 luni de la administrarea celei de-a doua doze d vaccin Pfizer.
Cercetătorii mai susțin că vârsta persoanelor analizate nu a influențat eficacitatea vaccinului, scăderile de imunitate observate fiind similare pentru toate grupele de vârstă.
Israelul a decis să administreze a treia doză de vaccin foarte repede după ce studiile au fost finalizate, astfel că în prezent sunt vaccinați cu doza booster peste 4 milioane de israelieni. Numai că primele studii arată că și această doză are un efect limitat în timp, însă nu există deocamdată suficiente date care să confirme sau să stabilească un trend din acest punct de vedere.