Conflictul dintre consilierii locali și Primăria Sibiu, respectiv Astrid Fodor, primar al municipiului, pe tema consiliilor de administrație ale companiilor subordonate, se adâncește. Săptămâna aceasta, primăria a comunicat că a schimbat acționarul Tursib, din Consiliul Local, în UAT Sibiu. Chiar dacă procedura este legală, primăria urmărește cu acest pas să elimine Consiliul Local din procesul de numire a reprezentanților din AGA a Tursib SA. De asemenea, numirea reprezentanților în CA al Urbana SA este un alt focar de conflict între cele două poluri de putere din primărie.
Consilierii Partidului Național Liberal au trimis lui Astrid Fodor, primar al municipiului Sibiu, o adresă semnată de liderul consilierilor, Adrian Bibu, pe tema Consiliului de Administrație al Tursib SA, prin care își exprimă îngrijorarea și solicită „de urgență” actele administrative pe baza cărora Primăria Sibiu a schimbat structura acționariatului Tursib SA.
Anterior, Primăria Sibiu comunicase consilierilor faptul că a schimbat la Registrul Comerțului acționarul Tursib SA: „Vă informăm pe această cale că noile realități juridice cuprinse în Codul administrativ au stat la baza unor actualizări de date instituționale. Astfel, raportat la perspectiva constituirii Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de Transport Metropolitan Sibiu, a Zonei Metropolitane Sibiu, precum și a uniformizării, respectiv a conformării practicii de aplicare a Codului administrativ, Societatea Tursib SA a procedat la actualizarea datelor la Registrul Comerțului”, spunea primăria. Mai mult, explicațiile vizau fără dubiu intențiile consilierilor de a decide numirile în CA al Turisb SA.
„În noul context juridic, Consiliul Local Sibiu nu mai are calitatea de reprezentant al acționarului în Adunarea Generală a Acționarilor la societatea menționată anterior”, se arată în documentul semnat de Astrid Fodor, primar, Dorin Nistor, secretar general, și Ioana Leca, Administrator public.
Problema în această schimbare de acționar anunțată de primărie stă în faptul că ea nu modifică juridic statutul de reprezentat al UAT în consiliile de administrație, după cum prevede legislația fără echivoc, lucru sesizat de altfel și de consilierii PNL. Ei fac apel la legislație pentru a-i atrage atenția primarului Astrid Fodor despre faptul că CL nu-și pierde atributul de reprezentant, chiar dacă numele acționarului unic s-a schimbat.
Codul Administrativ stabilește fără dubiu la art. 129, aliniat (3), litera d), referitor la atribuțiile Consiliului Local, că „exercită, în numele unității administrativ-teritoriale, toate drepturile şi obligațiile corespunzătoare participațiilor deținute la societăți sau regii autonome, în condițiile legii”.
Pentru cei care nu înțeleg de unde a pornit întregul conflict, trebuie să precizăm că el are la origine faptul că Astrid Fodor a intenționat să prelungească mandatele actualilor reprezentanți în CA al Turisb, iar consilierii PNL și USR și-au anunțat intenția de a numi propriii reprezentanți în această structură a companiei locale de transport.
Aceeași dispută este și în cazul celeilalte companii municipale, Urbana SA, unde primăria vrea să-și conserve reprezentanții, iar consilierii locali vor să numească propriii reprezentanți. Din acest motiv, consilierii PNL au trimis primăriei o adresă prin care solicită informații referitoare la procedura de numire a reprezentanților Primăriei Sibiu în AGA și, respectiv, Consiliul de Administrație, respectiv „ziarele și secțiunea site-urilor unde vor fi publicate aceste anunțuri obligatorii pentru a asigura transparentizarea selecției”, deoarece procedura este, teoretic, în plină desfășurare.