Povestea studioului Lampu din Sibiu începe în 2016, când fondatorul acestuia – Cătălin Draghici – ducea o viață liniștită la Viena, unde își petrecea timpul liber plimbându-se prin fosta capitală imperială, descoperind fiecare colț ascuns al acesteia. Plecarea din Sibiu a fost grea, dar din punct de vedere al carierei era un pas important și necesar. Descoperirea Vienei l-a plimbat prin mai multe anticariate si magazine de vechituri unde Cătălin a devenit fascinat în special de aparatele foto ale anilor ’50 – ’60 – când curentul de design modernist era în plină glorie, împletind frumusețea minimalistă cu un nivel ridicat de funcționalitate. Multe din aparatele văzute și mai apoi colecționate de viitorul designer nu mai erau funcționale, iar atelierele ce ar fi putut să le repare pot fi numărate pe degetele de la o mână pentru întreaga Europa. Și apoi – niciodată nefiind neapărat atras de fotografie în mod special – colecția ce începea să crească era apreciată strict pe criterii estetice – era lui preferată fiind cea a unei transformări spectaculoare in ceea ce privește aparatele foto prin renunțarea graduală a burdufului în favoarea teleobiectivelor – iar marii producători ai vremii, de la Voigtländer sau Kodak, la gigantul Zeiss sau proaspăt lansatul Zorki căutau încă cele mai bune forme și poziționări ale multiplelor butoane și manete.
Prima lampă construită vreodată de Cătălin dintr-un aparat foto a venit ca o auto provocare plecată din ideea de a nu lăsa aceste minuni ale designului modernist să cadă în uitare, ci să primească o nouă viața. Curentul obiectelor upcycled era încă în faza incipientă, dar strângea din ce mai mulți followeri, în fiecare an. Acest principiu al reciclării creative se bazează pe refolosirea unui obiect – atunci când își încetează durata de viață din diverse motive – într-un alt mod decât cel inițial. Iar aparatele foto, datorită construcției lor, sunt ideale pentru a fi transformate în lămpi. Răspunsul primit de la oamenii din jur l-au facut pe Cătălin să continue și să se specializeze din ce în ce mai mult, sa-și ia atestatul pentru instalatii electrice, să caute prin toate site-urile de licitații sau târguri de vechituri, dar și să ajungă la manufacturi de cabluri textile speciale sau la mici producători de becuri în ediții limitate.
Revenirea la Sibiu, câțiva ani mai târziu – a accelerat procesul de producție, dar și prezența la târgurile de profil, mai întâi locale, apoi naționale și în cele din urmă la cele din Austria și Germania. Publicurile sunt diferite de la oraș al oraș, de la turiști la vârsta a treia care au descoperit lămpile create de Cătălin la târgurile din piețele Sibiului și care aveau amintiri plăcute cu aparatele foto transformate acum, până la designerii de interior din București sau pasionații de upcycling și un stil de viață cât mai sustenabil de la Viena. Răspunsul tuturor a fost unul încurajator – așa că experimentele au continuat, iar gama a fost completată, inițial cu camere video design anii 70-80, apoi – la îndemnul celor care își doreau o bază din elemente naturale – la rindele din lemn de diverse dimensiuni, mare parte fiind produse inițial în prima jumătate a secolului trecut.
Când trece prin târgurile de vechituri din diversele orașe pe care le vizitează – a devenit aproape o obișnuință pentru Cătălin să vadă obiectele care zac aruncate ici și colo cu alți ochi decât le vedem noi – ampermetre, mașini de tocat carne, sticle mai ciudate sau chiar statui – toate sunt în ochii designerului socluri de lămpi sau posibile veioze, de la de prima vedere stabilește poziția unei dulii, traseul unui cablu și culoarea lui, posibilitatea instalării unui variator de tensiune, dar și tipul de bec cel mai potrivit, dacă va deveni o lampă decorativă de iluminare a unui colț de cameră, sau o veioza de citit pentru zona de lectură.
Nu după mult timp au început să apară și comenzile custom, de la clienți care îi aduceau diverse obiecte, unele pline de amintiri, altele cu forme și culori ce permiteau transformarea lor în obiecte decorative pline de lumină. De la butelii și butoaie de bere, până la sifoane comuniste și trompete – de toate au trecut pe la Lampu în căutarea unei noi vieți. Fiind singurul studio din Sibiu și unul dintre puținele din Europa a cărui producție este 100% upcycled/reciclat creativ – activitatea Lampu studio atrage atenția și celor care pun în balanță și stilul de producție al unui obiect, dincolo de estetica sau funcționalitatea sa.
Ultimii doi ai au însemnat pentru studioul sibian o schimbare în ceea ce înseamnă publicul țintă. Trecerea de la interacțiunea directă cu clienții prin intermediul târgurilor la vanzările în mediul on-line pe www.lampu.studio a ridicat unele provocări la început, dar nevoia oamenilor de frumos în viață, redescoperirea nevoii unei zone de locuire personalizate pe gustul fiecăruia și măiestria cu care sunt lucrate produsele Lampu – toate acestea au făcut ca perioada de incertitudine de la începutul pandemiei să fie înlocuită de una cu un nou avânt în zona de producție, cu noi proiecte – dar și cu noi prezențe la târgurile din această perioadă.
În Sibiu puteți vedea câteva produse Lampu studio expuse la showroom-ul Mozaiq Studio din Calea Dumbravii 40, iar selecția completă o puteți vedea pe www.lampu.studio sau urmărind studioul pe https://www.facebook.com/lampu.upcycled.lamps/ sau https://www.instagram.com/i.lamp.u/
Articol de Adrian Oprea