Un nou sondaj realizat de Avangarde, la comanda PSD, confirmă pozițiile pe care le-au „cucerit” partidele politice în urma crizei politice din ultimele luni, începând cu demiterea guvernului și realizarea unei noi coaliții de guvernare. Două sunt partidele politice care au câștigat teren masiv: PSD și AUR.
Partidul Național Liberal a pierdut cei mai mulți simpatizanți în urma demiterii guvernului și construirii unui nou guvern împreună cu cei de la PSD. În acest moment, doar 17% dintre români ar mai vota cu PNL, după ce, la alegeri, partidul obținuse 25%, iar în prima jumătate a acestui an se menținuse la 24%. Și USR a fost lovită în plin de nemulțumirea votanților săi, astfel că cele 14 – 15 procente de la alegeri și menținute o perioadă după aceea, pe perioada guvernării, s-au diluat în acest moment la 11%.
Pe partea cealaltă a eșichierului politic, PSD își păstrează cele 40 de procente de luna trecută, semn că electoratul său apreciză deciziile luate în ultima perioadă, în special faptul că a știut să intre la guvernare în urma unor negocieri reușite. Celălalt partid din opoziție, AUR, a mai câștigat un procent față de luna trecută, revenind la cele 15% pe care la obținea vara trecută de la simpatizanți.
Și în privința personalităților din partidele politice, situația respectă aceeași ierarhie. Primele locuri în preferințele românilor sunt Alexandru Rafila, actual ministru al sănătății, Marcel Ciolacu, președintele PSD, și Gabriela Firea, ministru al familiei în Guvernul Ciucă. Din partidele de dreapta, Emil Boc și Nicolae Ciucă mai au procente de încredere la nivelul social-democraților, situându-se însă pe locurile 5 și 7 în preferințele românilor. Președintele Klaus Iohannis a ajuns la un nivel sub George Simion, de la AUR (17% față de 19%). Dacian Cioloș, președintele USR este la nivel scăzut, 7 procente, iar Florin Cîțu, la 5 procente.
Sondajul mai relevă faptul că românii nu sunt de acord cu organizarea de alegeri anticipate îna cest moment. De asemenea, o proporție covârșitoare a românilor (82%) este formată din cei care sunt de părere că România se îndreaptă într-o direcție greșită.
Sondajul a fost realizat în perioada 16-24 noiembrie pe 906 subiecți prin metoda interviuri telefonice cu o marjă de eroare de 3,2%.