Lucrările de întreținere și modernizare a străzilor din municipiul Sibiu vor fi programate, urmărite și coordonate printr-un software specializat, ce va fi cumpărat de Primăria Sibiu cu ajutorul banilor europeni.
„Road Asset Management System” este denumirea generică a aplicațiilor informatice utilizate de instituții și companii pentru managementul lucrărilor la rețelele de drumuri. Unele sunt mai simple, altele mai sofisticate, dar toate ajută la un control rapid al tuturor intervențiilor pe o rețea de drumuri. Un astfel de software va fi cumpărat de Sibiu pentru a-și coordona mai bine activitatea pe străzile din oraș, după cum anunță primăria.
„Întreținerea și modernizarea rețelei de drumuri din Sibiu înseamnă pe de o parte investiții ample, iar pe de altă parte intervenții pentru întreținere și reparații, fie că este vorba de reparații punctuale ale defectelor sau de înlocuirea completă a stratului asfaltic. Însă, pentru ca intervențiile să se desfășoare la timp și să fie mai bine coordonate, este necesară o planificare mai riguroasă.”, explică Primăria Sibiu necesitatea achiziției unor softuri pentru drumuri. „Acesta este un program informatic care va conține străzile din Sibiu și va înregistra starea acestora, precum și o planificare multianuală privind reabilitarea și întreținerea lor”, mai explică reprezentanții administrației sibiene.
Procedura presupune o primă etapă, în care se va alege o zonă pilot a orașului pentru configurare și, apoi, testarea programului. Ulterior, programul va avea toate străzile din Sibiu, astfel că departamentele specializate din primărie vor putea urmări permanent starea acestor străzi și stadiul lucrărilor desfășurate pe ele.
Primăria Sibiu a contractat servicii de consultanță din partea unei firme italiene, Studi e Pianificazione del Territorio, pentru a putea cumpăra softul necesar managementului străzilor. Contractul este finanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, prin intermediul unei finanțări nerambursabile în valoare de 300.000 de Euro, acordat Sibiului în cadrul ultimului împrumut contractat de Municipiul Sibiu.
Primăria Sibiu reamintește că Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare este partenerul Sibiului din anul 2005, Municipiul contractând în ultimii 15 ani, credite rambursate din bugetul local al orașului în valoare de 50,5 milioane de Euro, utilizate pentru modernizarea a peste 180 de străzi și alte obiective publice, precum poduri și viaducte.