-1.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

ANALIZĂ IMOBILIARE Chiria apartamentelor din Sibiu a crescut cu aproape 8%. Prețurile apartamentelor din România, cu 12% mai mari, în 2021

Cele mai citite

Cererea de proprietăți imobiliare din România a crescut în ultimul trimestru din 2021, în timp ce oferta a scăzut comparativ cu anul anterior, astfel că prețurile proprietăților au crescut și ele, după cum reiese dintr-un raport al pieței de imobiliare din România.

Numărul de tranzacții încheiate, la nivelul întregii țări, a fost mai mic în ultimele trei luni ale anului 2021, deși cererea a fost mai mare. În același timp, soldul creditelor imobiliare a crescut cu peste 10 miliarde lei, în trimestrul 4 al anului trecut, raportat la trimestrul patru al lui 2020.
În consecință, prețurile proprietăților au crescut cu 3,4% în ultimul trimestru, comparativ cu trimestrul anterior, și cu 12%, comparativ cu trimestrul 4 din 2020 (creștere anuală). Creșterile de prețuri au fost diferite în funcție de tipul de proprietate: 11,8% pentru piața veche, imobile existente, și 16,5% pentru piața nouă. Potrivit analizelor de piață, sunt 15 luni de creștere consecutive ale prețurilor proprietăților imobiliare din România, reiese dintr-un studiu realizat de imobiliare.ro.
Una dintre cauzele majorărilor este creșterea prețurilor materialelor de construcție, care s-au reflectat în prețurile imobilelor noi, susțin specialiștii în imobiliare. O a doua cauză este inflația, care a generat efecte și în piața imobiliară.
Raportul mai arată că toate marile orașe din România au înregistrat majorări ale prețurilor solicitate de proprietari la vânzare, cea mai mare fiind în Cluj-Napoca, cu peste 5%, urmat de Brașov și Iași.
În ceea ce privește durata de tranzacționare (perioada medie de vânzare) pentru apartamente, aceasta s-a micșorat în ultimul trimestru al anului trecut, cea mai mare durată fiind în Cluj Napoca, 84,5 zile, urmată de Constanța (64 de zile) și Timișoara (59 de zile), la polul opus, cu cea mai mică durată situându-se Bucureștiul (38 de zile).
Marja de negociere (diferența dintre ultimul preț cerut și prețul de tranzacționare) a crescut în marile orașe, în București depășind 4%, dublu față de anul anterior, iar în celelelate crescând în medie la 3%.
Raportul nu oferă cifre referitoare la evoluția pieței proprietăților de vânzare din Sibiu, însă, de regulă, aceasta se situează într-o marjă destul de apropiată (75%) de ceea ce se întâmplă în Brașov.
În schimb, raportul oferă cifre despre piața închirierilor de locuințe din Sibiu, care a crescut cu 7,8% comparativ cu anul anterior. Prețul pe metru pătrat util pentru apartamentele de închiriat a ajuns la 5,5 euro, în județul Sibiu, conform raportului, fiind mai mic decât cel din celelalte opt mari orașe ale țării (Craiova – 5,7 euro/mp util, Oradea – 5 euro, Brașov – 6,9 euro, Cluj Napoca – 8 euro, iar București – 7,6 euro/mp util). Prețul mediu relevat de studiul pieței de închirieri din județ arată că prețurile medii sunt de 200 de euro pentru o garsonieră, 280 de euro pentru un apartament cu două camere și 380 de euro, apartament cu trei camere.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect