3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Directorul Terapia Cluj crede că vârsta de pensionare va crește la 70 de ani și avertizează: „Mulți «decreței» ne vor părăsi înainte de a încasa prima pensie”

Cele mai citite

Unul dintre personajele cu un discurs critic la adresa politicilor guernamentale din ultimii ani, Dragoș Damian, directorul fabricii de medicamente Terapia din Cluj, a publicat o nouă analiză, de data aceasta pe tema sistemului de pensii din România, care începe să intre într-o nouă eră, care îl va face nesustenabil.
„Criza decrețeilor” este numele sub care anticipata pensionare a celor născuți în perioada 1967 – 1977 va genera o mare destabilizare a sistemului de pensii publice din România. Cauza unui posibil mare dezechilibru este numărul mare al pensionărilor, pentru că grupul demografic cunoscut sub denimirea de „decreței” este cea mai mare categorie a populației și are vârste cuprinse între 45 și 55 de ani. Ei s-au născut imediat după ce regimul lui Ceaușescu a adoptat Decretul din 1966, prin care era interzis avortul, astfel că România a cunoscut o rapidă creștere demografică. Dragoș Damina, directorul Terapia Cluj, analizează impactul acestor pensionări în bugetul asigurărilor de stat și crede că va fi extrem de dificil pentru România să asigure banii de pensii la acel moment. Mai mult, aprecierile dure ale managerului Terapia arată că mulți dintre cei care fac parte din generația „decrețeilor” nu vor mai apuca pensia. El propune autorităților unele soluții de ameliorare a crizei care se anunță peste circa 10 ani.
„O soluție pentru anticipata criză a pensiilor Decreteilor: reducerea graduală, în fiecare an începând cu 2027, cu două puncte procentuale a contribuției la pensie și cu un punct la sănătate pentru angajații care au trecut de 60 de ani.
Este un premiu pentru angajații seniori care duce la creșterea venitului net (cash) cu sumele din tabelul atașat, premiază decenii de muncă și este predictibila pentru buget (calculul este făcut luând ca bază salariul minim și mediu din 2022)”, susține Damian, pe baza unui calcul făcut pe baza contribuțiilor calculate la salariul minim și, respectiv, mediu din România, pentru diferite vârste.
Dragoș Damian sugerează ca implementarea propunerii sale să fie făcută încă de anul viitor, pentru a câștiga timp.
„Desigur, mecanismul se poate implementa din 2023, nu trebuie să așteptăm până în 2027. El este însă fundamentat pentru Decretei pentru că, încet-încet, analiștii economici, presa de specialitate și desigur, politicienii-hipsteri de 30-40 de ani realizează cu angoasa că sistemul de pensii va deveni nesustenabil începând cu 2032, când trece în repaus contingentul celor născuți începând cu 1967. Decreteii, pentru cei care încă nu stiu, sunt Generația X a României, copiii născuți după Decretul 770 din 1966, astăzi cu vârste cuprinse intre 45-55 ani și, foarte important, cea mai largă pătură demografica a României, circa 4,5 milioane de oameni”.
Managerul de la Iași este de părere că Statul Român va fi obligat să crească vârsta de pensionare la 70 de ani, pentru a-și putea onora plățile către pensionarii ce vor fi tot mai mulți, în condițiile în care număruld e persoane care vor contribui la bugetul asigurărilor de stat va fi tot mai mic, prin scăderea masivă a natalității și prin emigrările tot mai numeroase.
„Statul va creste vârsta de pensionare la 70 de ani pentru că nu va putea susține pensiile a 4,5 milioane de Decretei. Nu va avea încotro, pentru că așteptata prăbușire demografica va reduce numărul de contribuabili iar datoriile accumulate de Romania începând cu 2019 vor trebui plătite de undeva, nu va mai fi loc de pensii. Iar pretextul va fi că toate țările din UE o vor face, însă acolo speranța de viață și speranța de viață sănătoasă sunt cu până la 10 ani mai mari decât la noi. În Romania, speranța de viață la naștere a fost în anul 2019 de 72,5 de ani pentru bărbați și de 79,6 de ani pentru femei, potrivit INS (atenție, speranța de viață la naștere fiind cea a unui copil născut acum, nu a unuia născut acum 55 de ani). Speranța de viaţă sănătoasă la naştere pentru femei a fost de 60,6 ani (în anul 2019), faţă de 61,9 ani (în anul 2009), iar pentru bărbaţi de 59,9 ani (în anul 2019), faţă de 59,6 ani (în anul 2009) – la femei a scăzut!, la bărbați nu s-a modificat în 10 ani. Datele sunt din 2019, ca să evităm depresia uitandu-ne la cele din 2021”.
Singurul factor care va afecta pozitiv echilibrul bugetului de pensii peste 10 ani va fi, conform aprecierii personale a lui Damian, faptul că mulți dintre cei care fac parte din segmentul demografic al Decrețeilor nu vor mai apuca prima pensie.
„Acum, sigur că nimeni nu se gândește încă la pensionarii de peste 10 ani, pentru că sunt dezbateri aprinse în ceea ce-i privește pe cei din prezent. Și, să fim onești cu totul, statisticile de mai sus scot din păcate la iveală un adevăr crunt, foarte mulți Decretei ne vor părăsi înainte de a încasa prima pensie, fie ea la 65 sau la 70 de ani”.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: A murit Gheorghe Vaida, antrenor de tenis de masă la Romgaz Mediaș

Antrenorul Gheorghe Vaida, care a descoperit-o pe multipla campioană Andreea Dragoman, a încetat din viață.Anunțul a fost făcut pe...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect