Guvernul României a adoptat proiectul de hotărâre de guvern care prevede reorganizarea ANAF și a Ministerului de Finanțe. Unele departamente din ANAF vor fi mutate în cadrul ministerului, iar structura ANAF va fi redusă. A fost aprobat și proiectul organizării Autorității Vamale Române.
Ministerul de Finanțe și ANAF se vor reorganiza, o serie de posturi urmând să fie transferate între cele două instituții, potrivit proiectului de HG votat de guvern. Vor fi mutate astfel activitățile de soluționare a contestațiilor și a activitățile privind emiterea soluțiilor fiscale individuale anticipate. Două posturi de secretari de stat vor fi înființate în minister cu această ocazie. În schimb, ANAF își va reduce numărul de angajați, atât prin plecare departamentelor amintite, cât și prin separarea activităților vamale. Proiectul referitor la Autoritatea Vamală Română, care se înființează prin preluarea activităților vamale de la ANAF, a fost și el votat. Acesta prevede ca angajații DGV să fie mutați la noua AVR, care va avea alte 400 de posturi în plus.
Autoritatea Vamală Română va fi înființată în subordinea Ministerului de Finanțe și va fi separată de ANAF. Separarea AVR de ANAF a fost legiferată deja de Parlamentul României, după 8 ani în care a funcționat în subordinea ANAF, iar acum Guvernul trebuie să operaționalizeze această mutare. Autoritatea Vamală a României va fi condusă de un președinte, cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului finanțelor publice. Potrivit legii de înființare, o parte din atribuțiile pe care le avea DGV anterior, legate de accize, garanții și autorizații, vor rămâne în cadrul ANAF, la nivelul unor structuri specializate.
Vama s-a integrat în cadrul ANAF în 2013, în perioada Guvernului Ponta, în cadrul unui proces de reorganizare a Ministerului de Finanțe.