5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Se scumpește berea, la vară

Cele mai citite

Prețul berii ar putea crește semnificativ, în sezonul de vară, din cauza majorării prețurilor la energia electrică și la materiile prime, după cum anunță marile companii de bere.
Creșterea prețurilor la energia electrică și la materiile prime au determinat companiile producătoare de bere pregătească o scumpire a băuturii alcoolice preferate de români. La vară, prețul de vânzare va fi cu până la 20% mai mare decât cel din prezent.
„Păstrând temperaturi scăzute pentru bere atât în perioada de fermentație, cât și în perioadele de păstrare, camerele frigorifice consumă destul de multă energie electrică și ne afectează foarte mult. Încercăm să mutăm foarte mult partea de producție în timpul zilei și să folosim panourile fotovoltaice. Suntem în discuții să ne montăm panouri fotovoltaice pe toată hala de producție și așa sper să reducem mult, peste 50 la sută din costuri”, a declarat pentru Digi24, Ștefan Iordache, producător de bere artizanală.
Atât micii producători, cât și companiile internaționale prezente pe piața din România caută soluții pentru a trece peste cheltuielile în creștere cu electricitatea. Materia primă s-a scumpit cu aproximativ 30 la sută, iar facturile pentru energia electrică au crescut cu 50 la sută, susțin berarii.
„Producția de malț anul trecut a fost foarte mică. În nordul Europei, undeva la jumătate, în Canada la 27 la sută mai puțin. Drojdia, sticlele, absolut tot ce intră pe traseul de producție s-a scumpit. Se adaugă și inflația un pic. Ne-am gândit să ne diversificăm, să intrăm și pe alte tipuri de produse, slab alcoolizate, care nu au treabă cu malțul, mai ales că e o nișă neexploatată la noi”, spune Bogdan Pascu, producător de bere craft.
În 2021, patru fabrici mici producătoare de bere din București au intrat în faliment, arată datele oficiale.
Berea reprezintă pentru mulți români băutura răcoritoare preferată, în sezonul cald. Este preferată berea la PET, care se situează pe primul loc la consum, urmată de berea îmbuteliată în sticle.
„Cei mai expuși sunt micii producători. România, de altfel, a înregistrat un număr în creștere de producători de bere de talie mică, deci mici afaceri familiale. Pentru acest segment de producție, interdicțiile și măsurile luate în contextul pandemic au venit ca un obstacol mai consistent”, spune Julia Leferman, de la asociația „Berarii României”.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

VIDEO: A dat 6 milioane de euro pe o banană și a mâncat-o

Un bărbat care a cumpărat o operă de artă în valoare de 6 milioane de euro, constând într-o banană...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect