7.4 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Pasajul subteran Șaguna s-a redeschis, dar lucrările continuă

Cele mai citite

Primăria Sibiu a reușit să mobilizeze constructorul care a modernizat pasajul subteran Șaguna pentru ca acesta să fie redeschis circulației pietonale. Lucrările continuă la exterior, în perioada următoare.

Un proiect mai puțin obișnuit al Primăriei Sibiu este pe cale să fie finalizat și redat sibienilor, într-o formă mai bună și mai utilă. Proiectul a fost un fel de tichie de mărgăritar a orașului, pentru că lucrările au devenit mult mai ample decât avea nevoie pasajul, și asta doar pentru ca el să poată să-și găsească un constructor. Scos la licitație de mai multe ori fără succes, cu un proiect de mici dimensiuni, care nu aducea însă prea mult profit niciunui constructor, pentru că avea un preț estimat de numai 70.000 de lei, pasajul s-a transformat într-o lucrare de mari proporții, care a costat 2,8 milioane de lei, adică peste 500.000 de euro. Principalul obiectiv al proiectului era instalarea unor ecrane de informare, care vor fi văzute însă doar de cei care traversează acest pasaj.
Din păcate, nimeni n-a avut ideea acoperirii scărilor de acces, astfel încât acestea să fie protejate de precipitații. Cele mai moderne pasaje pietonale din marile orașe europene sunt acoperite cu sisteme de sticlă, astfel încât să asigure lumina naturală în pasaj, dar să oprească zăpada și alte precipitații să pună în pericol traficul pietonal.


Constructorul care a câștigat licitația este SC Euras SRL, o firmă care are mai multe contracte derulate cu Primăria Sibiu. Euras SRL, din Satu Mare, este aceeași companie care a restaurat turnurile de pe strada Cetății, dar a executat și o lucrare mult mai amplă în oraș, la doi pași de pasajul Șaguna: Baia Populară Sibiu, o reabilitare care fost premiată.
Constructorul a avut de făcut, conform contractului, reabilitarea structurii, înlocuirea rigolelor, cu o nouă rețea de colectare a apei de ploaie, reconstrucția rampelor pentru cărucioare și biciclete, construirea unor noi parapeți ai intrărilor, montajul de lifturi pentru persoanele cu dizabilități, amplasarea de bănci pentru relaxare, montajul de pardoseli noi, finisaje, amenajare trotuare și spații verzi. De asemenea, montajul video-wall-ului de informare, sistemul de iluminat și cel de supraveghere video au fost incluse în contract. Practic, au fost demolate scările, parapeții, pardoselile, și au fost reconstruite.
Termenul de finalizare a fost de 6 luni, începând cu 15 iunie, la care s-au adăugat lunile de iarnă, în care nu s-a putut lucra.
La redeschidere, primarul Astrid Fodor a fost prezentă în pasaj pentru a vedea cum arată noile panouri cu LED și a anunțat că sibienii vor putea circula chiar dacă mai sunt lucrări de efectuat la exterior. „Redeschidem de astăzi pasajul subteran Șaguna pentru a facilita pietonilor traversarea Pieței Unirii în condiții de siguranță. Am luat această decizie în contextul în care lucrările la interior sunt, în cea mai mare parte, finalizate, iar la exterior se va putea lucra fără a afecta circulația din pasaj. Ne apropiem astfel de încheierea unui proiect care a presupus lucrări ample, nefiind o simplă cosmetizare” a spus Astrid Fodor.

Peretele video are o lungime de 18 metri, este protejat cu sticlă securizată cu sistem antiefracție, fiind format din 45 de ecrane de 55 de inci.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Apă-canal aniversează 130 de ani de distribuție centralizată

Apă Canal Sibiu celebrează, în aceste zile, 130 de ani de distribuție centralizată a apei, iar cu acest prilej...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect