O nouă etapă în procesul de construire a Noului Spital Județean din Sibiu a început odată cu semnarea contractului pentru consultanță și asistență tehnică pe parcursul elaborării documentației de atribuire și a celei de finanțare. Firma care a câștigat acest contract va primi 3,8 milioane de lei.
Chiar dacă întreg procesul de construire a noului spital pare unul anevoios, el respectă, după cum reiese până la acest moment, legislația și pașii prevăzuți în astfel de proiecte. După studiile de fezabilitate și proiectare, precum și după eliberarea autorizației de construire, acum proiectul are nevoie de două elemente importante: atribuirea contractului de execuție și obținerea unei finanțări. Pentru asta, Consiliul Județean a organizat o licitație câștigată de
„La începutul acestei săptămânii a fost semnat contractul pentru prestarea următoarele servicii: consultanță și asistență tehnică – elaborare documentații de atribuire, scrierea cererii de finanțare, precum și realizarea și furnizarea platformei de digitalizare a procesului de achiziții. Valoarea acestuia se ridică la suma de 3.892.500 lei fără TVA față de 4.895.109 lei fără TVA, valoarea inițială”, transmite Consiliul Județean, care anunță că a semnat contractul cu ACC Infrastructure SRL, din Sibiu. Firma este singurul ofertant din cadrul licitației, într-o asociere cu Tesseract Architecture, subcontractant, și NeoTwin, de asemenea subcontractant. ACC Infrastructure SRL este reprezentată de inginer Aurel Constantin Cândea și a mai executat diferite documentații pentru Consiliul Județean Sibiu.
Contractul are o valabilitate de 16 luni, un termen care ar trebui să acopere perioada în care va fi elaborată documentația pentru licitație prin care va fi desemnat un constructor al spitalului și, de asemenea, în care va fi obținută finanțarea. Termenul va putea fi prelungit, în cazul în care procedurile de obținere a finanțării se vor prelungi.
Ce va face compania de consultanță: împreună cu echipa CJ Sibiu va pregăti caietele de sarcini și celelalte documente pentru licitație, iar în momentul în care vor fi disponibile ghidurile de finanțare vor elabora cererea (dosarul) de finanțare și vor oferi asistență tehnică pe perioada evaluării cererii.
O a treia componentă a contractului este realizarea unei platforme digitale a procesului de achiziții, care are ca scop „transparența, eficiența și promptitudinea în procesul de achiziție a serviciilor de management și asistență a proiectului, a celor de audit financiar și a lucrărilor de execuție a Noului Spital Județean”. Asta înseamnă că aici vor fi prezente informațiile din proiectul de execuție, din cel de management de implementare și cele privind construcția propriu-zisă a spitalului.
”După obținerea Autorizației de Construire și predarea Proiectului de Tehnic de Execuție, facem un alt pas important pentru realizarea celui mai mare proiect de investiție al județului Sibiu. Vom lucra în paralel atât partea de achiziție pentru construirea Noului Spital – care va avea clauze suspensive, dar și cererea de finanțare pentru obținerea de fonduri europene și de aceea o platformă digitalizată va asigura din toate punctele de vedere o gestiune eficientă a întregului proiect. Ne-am propus ca până la sfârșitul anului să încheiem contractul pentru execuția noului spital”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu.
Pentru anul 2022, Consiliul Județean Sibiu a prevăzut în bugetul local al județului Sibiu suma de 8.687.440 lei pentru continuarea demersurilor în vederea realizării acestei investiții.